Gunārs Rozenbergs

Koncerts veltīts leģendārā trompetista, aranžētāja un komponista G.Rozenberga (23.III 1947.—10.V 2009)  piemiņai, koncerta datums – pietuvināts viņa dzimšanas dienai.

Tautā iemīļotais mūziķis ir gājis gan Em.Dārziņa , gan J.Mediņa mūzikas skolās, mācījies vijoles, bungu spēli. Taču sirdij tuvākais instruments palika trompete.
Nepabeidzis Jāz. Mediņa mūzikas skolu (tas notiek tikai pēc teju 10 gadiem, tad arī iestājās konservatorijas trompetes klasē), Gunārs aiziet dienēt armijā. Te viņš nokļūst karavīru ansamblī Zvaigznīte (1965), kur izveidojās slavenais džeza kvartets Gunārs Rozenbergs (trompete), Uldis Stabulnieks (klavieres), Valdis Eglītis (kontrabass) un Dzintars Beķeris (sitamie instrumenti).
Pēc dienesta armijā Gunārs kādu laiku spēlē trompeti Jāņa Sildega orķestrī kafejnīcā Luna, tad Ivara Mazura orķestrī kultūras namā Draudzība.
1966. gadā tiek nodibināts Latvijas PSR Televīzijas un radio estrādes orķestris, un pavisam drīz ceļu uz turieni atrod arī Gunārs.
Gunārs tiek pamanīts, un arvien biežāk viņam uztic spēlēt solo un improvizācijas Radio orķestra ierakstos. Kopā ar Raimondu Raubiško, Egīlu Straumi un Uldi Stabulnieku Gunārs ir labāko orķestra solistu – instrumentālistu vidū. Uz orķestra mēģinājumiem Radio studijā  viņš sāk nest  arī savas skaņdarbu instrumentācijas un pat kompozīcijas. Tie ir gan darbi bigbenda sastāvam, kuros viņš pats izpilda solopartiju, gan orķestra darbi, kur muzicē solisti Jānis Zirnis, Raimonds Raubiško, Ivars Birkāns, Uldis Stabulnieks. Radio bigbendā Gunārs Rozenbergs nostrādā 25 gadus, to skaitā desmit gadus kā diriģents. Tas ir laiks, kad Gunārs sevi pierāda kā lielisks trompetes meistars, džeza mūziķis un komponists, kā arī izcils aranžētājs.

Starptautisku atzinību sevis aranžētajām dziesmām A. Kukules izpildījumā Gunārs Rozenbergs iegūst 1977. gada Drēzdenes šlāgerfestivālā.

Gunārs Rozenbergs

Vēl pirms Gunārs ir kļuvis par Radio bigbenda diriģentu, viņš izveido īpašu džeza bigbendu, kurā spēlē vairāki pūtēju orķestra Rīga mūziķi, Aivars Hermanis no filharmonijas mūziķiem, bet lielākā daļa no jau esošā Radio bigbenda.
Kad diriģents Vitālijs Dolgovs dodas strādāt uz Maskavas radio, Gunārs Rozenbergs tiek pieņemts darbā arī kā Radio bigbenda otrais diriģents, 1991. gadā – kā galvenais diriģents. (Radio bigbenda pirmais diriģents sākotnēji bija komponists Ringolds Ore, no 1968. līdz 1991. gadam – vijolnieks un aranžētājs Alnis Zaķis.)

Rozenbergs instrumentē dziesmu pavadījumus Eiropas mēroga starptautiskajiem konkursiem Sopotā, Rostokā, Berlīnē, Maskavā, kur piedalās mūsu izcilākie dziedātāju dueti Nora ar Viktoru, Margarita ar Ojāru, kā arī Rita Trence, Aija Kukule, Mirdza Zīvere, Olga Pīrāgs.

1996. gadā bigbends tiek likvidēts, taču jau dažus gadus agrāk no Radio bigbenda jāatvadās arī Gunāram.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

2004. gadā, līdz ar Mirage Jazz Orchestra dibināšanu, Gunāra daiļradē sākas mākslinieka atdzimšana. Pateicoties orķestra darbībai, rodas iedvesma jaunām kompozīcijām un aranžējumiem.

2008.gada beigās nāk klajā G.Rozenberga  oriģinālmūzikas CD „My favourite things” , kurā apkopotas  viņa pēdējo gadu kompozīcijas un aranžējumi.

Sadarbībā ar komponistu Raimondu Paulu, A. Zaķi un citiem komponistiem Gunārs  ir radījis nenovērtējamu kompozīciju un aranžējumu kolekciju, kuras izcilākos darbus klausītājiem koncertā piedāvās  Latvijā iemīļoti dziedātāji un mūziķi.

Savus pēdējos mūža gadus Gunārs bija cieši saistīts ar Mirage Jazz Orchestra, tāpēc koncertā galvenā loma būs šim kolektīvam.

Koncerta pirmā daļa pamatā būs veltīta džeza mūzikai, turpretī otrajā daļā varēs klausīties arī estrādes mūziku, kura sarakstīta tajā laikā, kad Latvijā vēl eksistēja Radio estrādes un vieglās mūzikas orķestris.

Koncertā piedalīsies –  Alnis Zaķis, Olga Pīrāgs, Diāna Pīrāgs, Laimis Rācenājs, Inga Bērziņa, Intars Busulis, kā arī LNSO stīgu grupa.

Pensionāriem, skolniekiem un studentiem  –30 % biļešu atlaide.

Koncertu atbalsta Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, draugiem.lv, SIA „D.C.restorāni”, mirage.lv

  1. deniss pashkevich says:

    Būs labs koncerts .Nedaudz papildināšu informāciju .
    Autors piemirsis, ka koncertā piedaļīsies ari Jolanta Gulbe.
    Gunārs daudz strādāja pēdējās dienās tieši aranžējumiem Jolantai un big bendam.Par ko liecina arī jauna-electro sastāva tapšana uz Riga Groove Electro bāzes .
    Sastāva kurš tieši arī izpilda GR aranžējumus Jolantai Gulbei un viesosies šomēnes vismaz 2 jazz festivālos Baltijas valtīs tikai marta mēnesī. bet spilgtākais koncerts bija decembri RMT . Veltīts Ziemas svētku laikam.
    Tiksimies koncertā.D

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*