Jose james Rīgas Ritmi“Rīgas Ritmi 2016“ 29. aprīlī Rīgas Kongresu namā piedāvās modernā džeza izpildītāja Hosē Džeimsa (José James) koncertu.

Amerikāņu vokālists Hosē Džeimss iekarojis klausītāju sirdis gan kā solo mākslinieks, gan kā dažādu mūzikas apvienību dalībnieks. Mūziķis, kurš nereti tiek dēvēts par džeza izpildītāju hiphopa paaudzei, savā daiļradē apvieno džezu, soulmūziku, elektroniskās deju mūzikas stilu drum’n’bass, repu, rokmūziku un tā dēvēto spoken word jeb runātā vārda stilistiku, veidojot pats savu, unikālu skanējumu.
Mineapolisā, ASV dzimušo un augušo Hosē jau kopš bērnības aizrāvusi vokālā māksla. Nonākot Ņujorkā un uzsākot studijas Džeza un mūsdienu mūzikas jaunajā skolā (New School of Jazz and Contemporary Music), viņam pavērās jauns skats uz mūzikas apvāršņiem. Ļoti dažādie viņam interesējošie žanri un to piedāvātās iespējas organiski saplūda ar Džeimsa vokālo talantu, radot svaigu un modernu stilu.
Mūziķis atzīst, ka nekad nav centies apzināti iekļauties kādā konkrētā žanrā un viņa daiļradē vienmēr vadošā bijusi interese tieši par mūzikas daudzpusīgumu. Piemēram, albumā “While You Were Sleeping” dzirdamas atsauces gan uz alternatīvo rokmūziku, ko Hosē klausījies agrīnā jaunībā (“Radiohead”, “Nirvana”), gan arī uz R&B, džezu un pat savā unikālajā stilistikā muzicējošo divdesmitgadnieku paaudzes dziesminieku Frenka Oušena (Frank Ocean) un Džeimsa Bleika (James Blake) radīto mūziku.
Viņa debijas albums The Dreamer nāca klajā 2008. gadā un izpelnījās pozitīvas atsauksmes tieši pateicoties žanriskajam daudzpusīgumam. Ieraksts ierindojās arī prestižā izdevuma “Jazz Times” gada ierakstu topā, ieņemot 21. vietu. Pēcāk iznākuši vēl pieci studijas ieraksti un notikušas neaizmirstamas uzstāšanās festivālos visā pasaulē – “North Sea Jazz Festival”, “Victoria Jazz Festival”, “Billboard Live” un citviet. 2012. gadā Hosē Džeimss noslēdza līgumu ar leģendāro džeza izdevniecību “Blue Note”.
Šogad viņš devies jaunākā albuma “Yesterday I Had the Blues” reklamēšanas tūrē, izpildot programmu, kas veltīta džeza leģendai Billijai Holidejai (Billy Holiday) saistībā ar viņas 100 gadu jubileju. Lai arī Hosē muzikālās intereses sniedzas arī krietni ārpus džeza robežām, tieši Holideju viņš dēvē par savu “muzikālo māti”. Rīgā viņš uzstāsies pirmoreiz.

 

 

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*