Tikko beidzās starptautiskā džeza mūzikas konkursa„Riga Jazz STAG koncerts.  Daudz spilgtu iespaidu, emociju un pārdomu. Lielākā daļa no konkursa dalībniekiem bija labi sagatavojušies, sniedzot ļoti jaukus  priekšnesumus. Vispirms jau jāatzīmē pavadošais ansamblis, kas visādā veidā paspilgtināja dziedātāju priekšnesumu, jūtot un atbildot uz vissmalkākajām solistu niansēm. Viktors Ritovs pie klavierēm, Aris Orubs pie bungām, Edvīns Ozols pie kontrabasa un Toms Rudzinskis pie saksafona.  Latvijas vieni no vislabākajiem jaunajiem džeza mūziķiem.

No pirmā mākslinieka Daniel Cacija uzstāšanās man palika prātā dziesma „Nature Boy” ar savdabīgo aranžējumu, kur tēmai pavadījumu viņš pats „nospēlēja”, šķiet, ka no I-Phone līdzīgas ierīces. Patika viņa dabiskais smaids, balss tembrs un vienkāršība. Elīnai Viļumai izcila izdevās balāde. Jādomā, ka šāda tipa liriskās dziesmas ir viņas „jājamzirdziņš”. Nākošā dziedātāja no Lietuvas- Gina Kazlauskaite ienesa spēcīgu harizmātisku enerģiju. Jau ar pirmajām balss skaņām, varēja sajust teicamu vokālo tehniku, diapazonu un prasmi to brīvi pārvaldīt. Viņas sketa tehnika un drosme džeza improvizācijā iepīt „citātus” no klasiskās mūzikas, turklāt izdarot to tik organiski ar īsti amerikāniski pārliecību, iekaroja manas simpātijas.

Arī nākamā konkursa dalībniece – dziedātāja no Beļģijas Vanesa Matthys palika atmiņā ar skaņdarbu „Between the bars”. Patika viņas balss tembrs, noskaņa, dziedāšanas maniere, protams, pati dziesma un tas, kā pavadošā grupa to izpildīja.

Pārliecinoši sevi parādīja Inese Bērziņa. Teicama skaņdarbu izvēle, kas raksturo viņas būtību, dodot iespēju izpausties viņas balss un improvizācijas manieres vislabākajām kvalitātēm.

Spāņu dziedātāja Eva Jimenez atšķīrās no pārējiem konkursa dalībniekiem. Viņa bija citādāka. Varēja just, ka viņas „autoritātes” nav Ella Fidžeralda vai Alžēro. Patika viņas dziedātā dziesma „I love You Porgy”. Evas improvizācijas maniere ar savu frāzējumu un melodijas lakonismu vairāk raksturīga kūldžezam.

Sekojošā konkursa dalībniece no Lietuvas ­– Laura Budreckyte parādīja

no šova un vokāla tehnikas puses visiespaidīgāko priekšnesumu. Viņas enerģiskais uznāciens bija kā miniatūra operete ar lielas aktrises talantu un mūziķu provokācijām. Tieši pirmā dziesma „Basin Street Blues” aizrāva publikai elpu. Tādu vokāla saspēli ar bundzinieku līdz šim vēl nebiju dzirdējis. Turklāt radās iespaids, ka Artim Orubam turēties līdz viņas virtuozajām sketa frāzēm nebūt nebija vienkārši.  Uz nākamās dziedātājas violetās kleitas, bajāna un free jazz improvizācijas fona patīkami atšķīrās Evilena Protektore, visa melnā, ar labu un spēcīgu balsi. Viņas dziedātā balāde „Turn of the stars” tikai klavieru pavadījumā priekš manis šķita kaut kas īsts un patiess, kuru viņai dziedot  nav vajadzīgi nekādi ārišķīgi triki un šova elementi. Koncerta noslēgumā uzstājās dziedātāja no Polijas Joanna Kucharzyck. Viņa vienīgā pati piesēdās pie klavierēm, nospēlējot pirmajai dziesmai ievadu. Emocionāli spēcīgāka man gan  šķita otrā dziesma, šķiet, ka tā saucās „More and more”. Tās intīmā gaisotne, skaistā melodija un Joannas izpildījums atstāja ļoti jauku iespaidu.

Neņemos spriest, kuri no māksliniekiem būs konkursa laureāti. Koncerts bija jauks ar visiem tā dalībniekiem un cerams, ka dziedātājiem tas dos  stimulus  jauniem izaicinājumiem strādāt ar sevi, uzstāties un vēl kādreiz apmeklēt Latviju.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*