Pirmdienas vakars, dzestra vēja dzenātas sniega pārslas. Visi normāli cilvēki sēdētu mājās un dzertu karstu tēju pie zilajiem ekrāniem, bet te pie Operas ieejas drūzmējās nekontrolēti ļaužu bari ar izsmalcinātu muzikālo gaumi, lai pabūtu slavenās itāļu dziedones Robertas Gambarini koncertā.  Brīvu vietu skatītāju zālē bija maz.

Nu jau par klasiku kļuvušos ievadvārdus savā labi nostādītajā džentelmeņa balsī teica „Rīgas Ritmu” vadītājs Māris Briežkalns. Viņa balsī bija jaušams neviltots prieks un lepnums par atjaunoto Latvijas Radio bigbendu Kārļa Vanaga vadībā. Un kā nu ne, šobrīd tajā ir pulcējušies vieni no labākajiem pašmāju džeza mūziķiem, gatavi augsta līmeņa sadarbībai ar pasaules klases māksliniekiem. Koncerts sākās ar dinamisku, instrumentālu Raimonda Paula skaņdarbu „Orķestranti”, ar autoru pie klavierēm. Pēc laiciņa ovāciju sagaidīta uz skatuves kāpa pati Roberta Gambarini. Tā īsti emocionāli dziedones balss sāka ieskanēties L.Bonfas skaņdarbā „Manha De Carnaval”, kurš no intīmas bosanovas pakāpeniski pārvērtās par iespaidīgi aranžētu „simfodžeza” celtni. Džeza repertuāra izvēlē Roberta Gambarini priekšroku dod svinga laikmeta tēmām, kuras uz viņu ir atstājušas iespaidu, Dizija Gilespī un citu leģendāru pūtēju interpretācijās. Atraktīva bija bigbenda mūziķu saspēle ar Robertu Gambarini, – atbildot uz viņas sketa frāzēm, tajā pēc kārtas piedalījās viss ansamblis.

Un pārsteigums – Raimonds Pauls atkal pie klavierēm – repertuārā Gunāra Rozenberga aranžētie džeza standarti „Sentimental Journey” un „Oh, Lady By Good”. Šoreiz bija vienreizēja iespēja dzirdēt, kā Raimonds Pauls virtuozi improvizē džeza tēmas. Turklāt ar ugunīgu, latvietim neraksturīgu temperamentu! Zinot, ka Maestro ir liels leģendārā amerikāņu džeza pianista Oskara Pītersona cienītājs, jādomā, ka viņa spēlē ir saklausāma tā ietekme.

Pieļauju, ka šāda koncerta apskaņošanas nianses Operas zālē ir ar savu specifiku, kur lielu lomu spēlē klausītāja atrašanās vieta, turklāt radio tiešraide un ieraksts arī „diktē” savus noteikumus. No pirmā balkona labās puses pūtēju sekcija bija par skaļu attiecībā pret ritma grupu un solistiem. Pianista Viktora Ritova un ģitārista Mārča Auziņa solopartijas („Round Midnight”) bija tikai nojaušamas nevis labi dzirdamas. Zinot skaņotāju profesionalitāti, jādomā, ka citās zāles vietās skaņa bija sabalansēta. Viss mainījās uz labo pusi tajā brīdī, kad uz skatuves kopā ar dziedoni palika tikai bigbenda ritma grupa (bungas, klavieres un kontrabass) veidojot kvartetu.  Kopējais skanējums izlīdzinājās, dziedātājas balss kļuva labi sadzirdama vissmalkākajās niansēs. Iespējams, tieši tādēļ Roberta Gambarini sāka atbrīvoties, dziedāšanā ieliekot arvien vairāk enerģijas un sarežģītāku sketa tehniku. Ļoti labi to varēja novērtēt tradicionālajā džeza skaņdarbā ”On The Sunny Side Of The Street”.

Koncerts turpinājas ar latīņamerikāņu ritmiem un melodijām portugāļu un itāļu valodā. Bundzinieka Arta Oruba zibenīgā reakcija uz dziedones  dotajām zīmēm bija šova vērta. Roberta Gambarini lieliski pārvalda dažādus dziedāšanas stilus, sākot ar svingu, bībopu, latīņamerikāņu džezu, beidzot ar balādēm un popmūziku. Viņas vokālā improvizācija ar trompetes tembra imitāciju liecina, ka džeza mūzikas galvenā instrumenta skanējuma ietekme joprojām ir aktuāla arī 21. gadsimtā. Koncerta noslēgumā viņa kopā ar Raimondu Paulu atskaņoja populāro dziesmu „Crazy”(W. Nelson), kurā Maestro nospēlēja iespaidīgu un izjustu klavieru solo. Jāatzīst, ka Raimonda Paula improvizācijas ir ārkārtīgi melodiskas, ar lielisku frāzējumu un gaumes izjūtu, kas paceļ skaņdarba noskaņu jaunā līmenī. Arī publika bija manāmi atdzīvojusies un pēdējā tradicionālā džeza skaņdarba „Honeysuckle Rose” laikā ar ovācijām turēja līdzi ritmu.

Kopumā koncerts bija ļoti labs, par spīti apskaņošanas trūkumiem Operas balkonos. Fakts, ka šobrīd izcili dziedātāji var ierasties pie mums bez sava pavadošā sastāva, paļaujoties uz Latvijas Radio bigbendu, paver lielas iespējas turpmākajā Latvijas koncertdzīvē.

Ārā joprojām sniga. Taksometru vadītāji spietoja ap Operu, gauži priecādamies par mājās tikt gribošiem cilvēkiem pirmdienas vakarā. Par to viņi bija pateicīgi Robertai Gambarini, Raimondam Paulam un Latvijas Radio bigbendam.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*