Improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls “Rīgas Ritmi”, kas šogad norisināsies no 2. līdz 6. jūlijam, piedāvās ne tikai kvalitatīvu muzikālo programmu, bet arī augsti profesionālu mūziķu jeb festivāla galveno zvaigžņu meistarklases. Tās norisināsies Latvijas Radio 1. studijā no 3. līdz 6. jūlijam.

Judith Hill“Rīgas Ritmos” liels uzsvars allaž tiek likts ne tikai uz koncertiem, bet arī uz apmācības programmu. Šogad meistarklases sniegs gandrīz visi galvenie festivāla mākslinieki: Jon Cleary, Steinar Aadnekvam no grupas “Freedoms Trio”, Judith Hill, Jamison Ross, A Bu, Li Roujie no lielprojekta “Tianchang Band” un Jonah Nilsson. Tās ierasti pulcē lielu skaitu mūzikas studentu, žurnālistu un citu interesentu un notiek rīta pusē.

“Meistarklase pārsvarā ir iespēja izskaidrot un pastāstīt piemērus tiem cilvēkiem, kuri paši nespēlē mūziku,” saka viens no pieredzējušākajiem festivāla dalībniekiem Jon Cleary no Ņūorleānas. “Tu vari parādīt un paskaidrot tos darbarīkus, ko izmanto kā profesionāls mūziķis. Vari nodemonstrēt harmonijas un ritmus. Tas ir kā pacelt automašīnas motora pārsegu un parādīt motoru, kas slēpjas zem tā. Interesanti noteikti ir arī mūziķiem, bet visvairāk man patīk meistarklases tieši cilvēkiem, kuri paši nespēlē un cenšas saprast, ko tad īsti mēs darām.”

Jon ClearyJon Cleary ir britu salās dzimis Ņūorleānas funky stila meistars, kā arī “Grammy” balvas īpašnieks, kurš meistarklasi pasniegs 3. jūlija rītā, bet tās pašas dienas vakarā uzstāsies Kongresu namā. Vēl 3. jūlija rītā meistarklasi sniegs supertalantīgais norvēģu ģitārists Steinar Aadnekvam, kurš tās pašas dienas vakarā Kongresu namā uzstāsies kopā ar grupas “Freedoms Trio” kolēģiem – brazīliešu basistu Rubem Farias un mozambikāņu bundzinieku Deodato Siquir.

4. jūlija rītā visus interesentus Latvijas Radio 1. studijā gaidīs šarmantā R&B dziedātāja Judith Hill, kura sadarbojusies gan ar Josh Groban un Stevie Wonder, gan George Benson un Prince, un Kongresu namā sanākušos klausītājus priecēs jau tās pašas dienas vakarā. Tajā pašā dienā visus interesentus uz meistarklasi rīta pusē un koncertu vakarā gaidīs arī pārsteidzošais amerikāņu R&B talants Jamison Ross, kurš kā bundzinieks uzvarējis prestižajā Thelonious Monk džeza izpildītāju konkursā, taču “Grammy” balvai nominēts kā dziedātājs.

A Bu5. jūlija rītā meistarklasi sniegs 19 gadus vecais ķīniešu brīnumbērns un šā gada jauno izpildītāju konkursa “Riga Jazz Stage” pārliecinošs uzvarētājs A Bu, kurš plūcis uzvaras laurus arī prestižajā “Montreux Jazz Piano Competition“. A Bu dzīvo Ņujorkā, kur studē klasisko mūziku prestižajā Džuljarda skolā, un allaž spēj aizkustināt klausītājus ar fantastisko spēju brīvi improvizēt. Kongresu namā viņš uzstāsies nākamās dienas vakarā. “Man patīk parādīt savu dažādību,” saka A Bu. “Varu savā programmā iekļaut kaut ko no klasiskās mūzikas, kaut ko no džeza, varu vienkārši improvizēt.” Nav šaubu, ka ne mazāk aizraujoša par koncertu būs arī viņa meistarklase. Turklāt pēc tās notiks vēl viena Ķīnas mūzikas mākslas meistarklase, ko vadīs Li Roujie no lielprojekta “Tianchang Band“, kas Kongresu namā uzstāsies 6. jūlija vakarā. Stāsts būs par smalkās ķīniešu cītaras jeb guzheng skaņu pasaules noslēpumiem. Turklāt Lī pievienosies vēl trīs “Tianchang Band” mūziķi – ķīniešu ģitāras jeb ruan spēlētājs Feng Mantian, flautists Ding Xiaokui un bundzinieks Shao Haha. Ģitārists Fengs un flautists Dings ir arī visā pasaulē zināmā Ķīnas Nacionālā tradicionālā orķestra dalībnieki.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jonah NilssonAr joprojām jauneklīgu dzirksti meistarklases Rīgā pasniegs arī Zviedrijas mūsdienu mūzikas lepnums un populārās džezroka grupas “Dirty Loops” līderis Jonah Nilsson, kurš paralēli uzsācis veiksmīgu solokarjeru. Meistarklasi viņš sniegs nākamās dienas rītā pēc uzstāšanās Kongresu namā, proti, 6. jūlijā. “Vienmēr meistarklasēs aicinu kādu arī uzdziedāt un tad piepalīdzu,” saka Jona. “Arī pakomentēju, kaut ko iesaku. Tas ir foršs process. Man patīk palīdzēt jaunajiem dziedātājiem.”

“Meistarklases ir viens no festivāla “Rīgas Ritmi” stūrakmeņiem,” uzsver tā mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns. “Tās dod emocionālu un radošu lādiņu, paplašina mākslinieciskos apvāršņus un maina dzīves. Šogad meistarklasēs pirmo reizi būs iespēja klātienē dzirdēt un redzēt īpašu instrumentu – ķīniešu cītaru jeb guzheng, kā arī klātienē sajust Ņūorleānas mūzikas īpašo gaisotni Jon Cleary personā. Jebkuram jaunam mūziķim, kurš vēlas savu dzīvi veltīt mūzikai, “Rīgas Ritmi 2019″ meistarklases ir tā vieta, kur vienkāši ir jābūt!”

Dalības maksa meistarklasēs ir EUR 35 un tām iespējams pieteikties, rakstot e-pastu uz workshop@rigasritmi.lv. Meistarklašu dalībniekiem dots iespēja bez papildu maksas apmeklēt arī festivāla galvenos dubultkoncertus Kongresu namā.

Sīkāka informācija gan par koncertu, gan meistarklašu norises laikiem atrodama oficiālajā festivāla mājas lapā internetā rigasritmi.lv.

https://open.spotify.com/playlist/0Rp1B8xLHe045Z7l91CmnU?si=GSz5Y6hZSaWAm4yTfC0ftA

 

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*