Šo svētdien, 27. oktobrī, Kaņepes Kultūras centrā ar japāņu improvizētās un elektro-akustiskās mūzikas pioniera Otomo Jošihides koncertu tiks noslēgts nepieradinātās mūzikas festivāls “Skaņu Mežs’2013”. Koncerts ir daļa no festivāla programmas “Eksperimentālā mūzika no Japānas.

Otomo Jošihide ir pazīstams gan ar elektriskās ģitāras improvizācijām, šādā ampluā sadarbodamies ar tādiem mūziķiem kā Džonu Zornu un Matsu Gustavsonu, gan kā elektro-akustiskās improvizācijas žanra veicinātājs līdzās Sachiko M un Kītam Rovam. Kontrastējot ar elektro-akustiskās improvizācijas ieturēto minimālismu un brīvās improvizācijas izvērsto un savdabīgo romantiku, Jošihide piekopj arī agresīvākus priekšnesumus, kas robežojas ar trokšņu mūziku un tā saucamo “japanoise” – trokšņmūzikas žanru, kas citstarp tiek piedēvēts arī tādiem projektiem kā “Merzbow” un “Masonna”, vēsta pasākuma rīkotāji.

Līdzvērtīgi vēl kādam šī gada Skaņu Meža viesim – Keidži Haino – Otomo Jošihide ir uzskatāms par, iespējams, Eiropā visatpazīstamāko Japāņu eksperimentālo mūziķi.

Viņš ir dzimis 1959. gadā Jokohamā, un viņa tēvs bija inženieris. Iespējams, tieši no tēva mūziķis iemantoja zinātkāri par elektroniskām ierīcēm, skolas gados pats uzbūvēdams oscilatoru un radio uztvērēju. Vidusskolas gados viņš iesaistījās vairumā konvencionālu rokgrupu, taču, ietekmējoties no vētraini dzīvojošā frīdžeza saksofonista Koru Abe, ar laiku pārfokusējās uz improvizēto un elektronisko mūziku, izvēlēdamies Japānas avangarda mūzikas scēnu par savu mājvietu.

Jošihide ir pazīstams arī kā grupas “Gound Zero” dibinātājs – kādā brīdī pat lepojoties ar 13 mūziķu sastāvu, astoņu savas pastāvēšanas gadu laikā tā ieguva popularitāti mūzikas entuziastu vidū, un ar savu ieguldījumu pasvītroja 90. gadu eksperimentālā roka vilni.

Sekojot grupas izjukšanai, Jošihide turpināja strādāt ar vairumu žanriski atšķirīgu projektu, piemēram, minimālistiskās elektroniskās mūzikas duetu “Filament” vai relatīvi harmonisko un ekspresīvo grupu “Otomo Yoshihide New Jazz Orchestra”, kā arī, protams, savām solo improvizācijām, kas līdz šim arī palicis par viņa populārāko projektu.

Jošihide ir sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā Džims O’Rurks, Pāls Nilsens-Lovs, The Thing, Merzbow, Pēteru Brocmanu, Liku Ferrari un Jazzkamer, kā arī daudziem citiem.

Šis ir viens no diviem festivāla “Skaņu Mežs’2013” noslēguma koncertiem. Otrs notiks 26. oktobrī kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, un tajā uzstāsies amerikāņu avant-pop dziedātāja Džūlija Holtere. Koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Japan Foundation.

Biļetes uz koncertu būs nopērkamas pie ieejas, un to cena ir pieci lati.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*