26. un 27. aprīlī plkst. 21:00 Kongresu nama mazajā zālē norisināsies Kinokoncertu vakari, kur latviešu mūziķi radīs oriģinālas improvizācijas iedvesmojoties no ekrānā redzamajām Latvijas un pasaules bezdialogu īsfilmām.

Kinokoncerti ir mūzikas festivāla „Rīgas Ritmi” un producentu grupas „2Annas” jaunais kopprojekts. Ideja aizgūta no tradicionālā kino izrādīšanas veida 20. gadsimta pirmajās dekādēs, kad kino apmeklējums nozīmēja ne vien vizuālu kustību uz ekrāna, bet arī mūziķa – tapera uzstāšanos, kas improvizējot radīja filmas mūziku turpat uz vietas. Tā katrs kino seanss tika padarīts īpašs un neatkārtojams. Kinokoncerti ir šī fenomena mūsdienu versija, kurā laikmetīgais pasaules klases bezdialogu kino tiek sintezēts kopā ar izcilu latviešu izpildītāju improvizāciju. Šis ir pirmais šāda veida projekts Latvijā. Kinokoncerti paredzēti ne tikai kino gardēžiem, bet arī inteliģentās mūzikas cienītājiem.

26. aprīlī Kinokoncertā uzstāsies Štrausa stīgu kvartets (Latvija) kopā ar akordeonistu Kasparu Gulbi. Mūziķi improvizācijas plāno ievirzīt gan akadēmiskās mūzikas skaņās, gan tango un bossa novas ritmos, izmantojot variācijas no argentīniešu modernā tango komponista Astora Piacollas skaņdarbiem.
Līdz šim kvartets piedalījies starptautiskajā konkursā „Prāgas pavasaris”, sadarbojies ar Čehijas, Lielbritānijas, Baltkrievijas un Itālijas vēstniecībām, uzstājies kopā ar dziedātājām Lindu Leen, Amber un citiem Latvijā populāriem mūziķiem.

Šajā Kinokoncertā tiks izrādīta Latvijas īsfilmu programma: no industrializācijas līdz personībai.  Poētiskā dokumentālā kino pamatlicēja Herca Franka divas bezdialogu īsfilmas: „Vecāks par 10 minūtēm” un „Augstā dziesma”, Ulda Brauna divas dokumentālās īsfilmas: „Sākums” un „Strādnieks”, kā arī pasaules 100 labāko īsfilmu topā ierindotā Ivara Kraulīša spēlfilma „Baltie zvani”.

27. aprīlī Kinokoncertā muzicēs Latvijas spožākie džeza mūziķi – Intars Busulis, Viktors Ritovs, Gints Pabērzs un Andris Grunte. Šie džeza mūziķi jau vairākas gadus sadarbojas dažādos mūzikas projektos, kas balstīti džeza mūzikas izpētē un pilnveidošanā. Viņi noteikti dēvējami par vieniem no profesionālākajiem un spilgtākajiem Latvijas džeza mūzikas interpretiem.

Uz ekrāna šajā Kinokoncertā tiks rādīta dejas īsfilmu programma. Tajā iekļautas 6 ārzemju īsfilmas, kas guvušas starptautiska atzinība, bet dažādu iemeslu dēļ nekad nav nonākuši līdz Latvijai publiskā veidā. Šajās filmās deja ir tā, kas pauž emocijas, mūsdienu modernās horeogrāfijas priekšnesumos izdejojot cilvēciskās attiecības. Viena no unikālākajām šīs programmas īsfilmām noteikti ir Lielbritānijas režisores Gillian Lacey filma – eksperimentāla manipulācija ar kāda amatieroperatora safilmēto materiālu, kas tapis 1930. gadu beigās. Īsfilmā atklājas „Ballets Russes” trupas dalībnieku atpūta un baleta uzveduma ainu mēģinājums Sidnejas pludmalē. Tāpat šai vakarā būs iespēja dejā ieraudzīt laika meklējumus Tokijā, kāda pāra nejaušu tikšanos baseinā Anglijā, ģimenes noslēpumus Īrijā, vientulības deju tukšā Austrālijas namā un formu eksperimentus neesošās telpās.

Mosties pavasara ritmos!

Vairāk informācijas meklējiet www.rigasritmi.lv
Biļetes pieejamas Biļešu servisa kasēs un Internetā www.bilesuserviss.lv

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*