Pentatonika 1. daļa

Labdien, cienījamie basa spēlētāji! Šodien mēs parunāsim par kādu universālu skaņkārtu, kuru plaši izmanto ne tikai roka mūzikā, bet arī rhythm`n blues un džezā – par pentatoniku. Pats nosaukums – pentatonika – norāda, ka šī skaņkārta ir veidota no piecām skaņām. Pastāv vairāki pentatonikas veidi, bet mēs šodien darbosimies tikai ar divām no tām – mažora un minora. Tātad:

Mažora pentatonika

Mažora pentatonikas aplikatūra 4 stīgu basam

Minora pentatonika

 Minora pentatonika

Ilustrācijai viens piemērs mažora pentatonikā. Šādu piemēru vai gājienu sauc par rifu. Rifs (angliski riff) ir visu laiku atkārtojošās melodiska vai harmoniska (akordi) figūra. Un tā, rifs mažora pentatonikā:

Rifs Nr. 1

Rifs mažora pentatonikā

Tagad rifs minora pentatonikā:

Rifs Nr. 2

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Rifs minora pentatonikā

Tā! Labi! Un tagad uzdevums! Ar nākošo ritmisko zīmējumu (šis nošu raksts attēlo tikai ritmu – tam nav ne melodijas, ne harmonijas) izdomājiet savu rifu gan mažora, gan minora pentatonikā. Dzīvē tas izskatās tā, ka izvēlētās gammas skaņas jūs ietverat ritmiskā zīmējuma notīs. Kādas notis no gammas jūs spēlēsiet – tā ir brīva izvēle – ierobežojums ir tikai ritmā.

Ritmiskais zīmējums.


Jums varbūt sanāks tāds rifs:

Rifs Nr. 3

Vai, varbūt, arī šāds:

Rifs Nr. 4

Bet jums sanāks noteikti kaut kas cits, vienreizējs un neatkārtojams, jo katrs no mums ir savādāks un tas ir lieliski! Pagaidām, Ciao!

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*