210609 berga festivalsJau septīto reizi Berga bazārā notiks Vasaras festivāls, ļaujot vēsturiskajā pagalmā atgriezties pie klātienes mūzikas baudīšanas. Koncertu sērija tiks atklāta 30. jūnijā, kad kopā ar domubiedriem uzstāsies nupat no Berlīnes mājās atbraukušais saksofonists Toms Rudzinskis, un turpināsies vasaras trešdienu vakaros.

Saksofonists Toms Rudzinskis jauno sastāvu nodēvējis par “Songbook Quartet”, un tajā muzicē arī Latvijā dzīvojošais somu pianists Tuomo Usitalo, kontrabasists Toms Poišs un bundzinieks Ivars Arutjunjans. Berga bazāra Vasaras festivālā šis kvartets atskaņos mūziku no “The Great American Songbook”, kurā ietilpst nozīmīgas dziesmas un džeza standarti no agrīnās 20. gadsimta amerikāņu kultūras. “Tā ir ļoti melodiska un skaista mūzika, kas dzirdama gan Holivudas filmās, gan uz Brodvejas teātru skatuvēm un tiek uzskatīta par lielu vērtību amerikāņu populārajā kultūrā,” komentē festivāla producente Maija Moira Mazanova. “Starptautiski skolotu džeza mūziķu atvērtajās sirdīs un prasmīgajās rokās tā iegūst brīvības garšu un mirkļa vienreizīgumu.”

Toms Rudzinskis ir viens no vadošajiem džeza saksofonistiem Baltijas valstīs, kurš izceļas ar savu, unikālu skanējumu. Šobrīd viņš pārsvarā uzturas Berlīnē, kur gan komponē, gan uzstājas kopā ar dažādu valstu mūziķiem, kā arī darbojas kā pasniedzējs. Tuomo Usitalo savukārt pats ir vairāku mūziķu sastāvu līderis, kurš apliecinājis sevi arī uz Ņujorkas džeza skatuvēm un saspēlējies ar tādiem leģendāriem džeza mūziķiem kā Bob Brookmeyer, Billy Hart, Curtis Fuller, Jimmy Cobb and Jim Rotondi.

Toms Poišs ir viens no vadošajiem un pamanāmākajiem basistiem Latvijā, kurš piedalās visdažādāko mūzikas žanru projektos un aktīvi iesaistījies arī jaunās paaudzes mūziķu skološanā Ventspils Mūzikas vidusskolas džeza nodaļā. Bet Ivars Arutjunjans savu bungu skanējumu un muzikālo pieredzi guvis studējot Kopenhāgenā, Berlīnē un Parīzē. Viņš uzstājies daudzās valstīs, spēlējot kopā ar Seamus Blake, Greg Osby, Jerry Bergonzi, Logan Richardson, Carsten Dahl un citiem starptautiski zināmiem mūziķiem.

7. jūlijā Vasaras festivālā uzstāsies allaž šarmantā dziedātāja Aija Vītoliņa ar savu mūziķu sastāvu, piedāvājot dziesmas no dažādām savām koncertprogrammām. 14. jūlijā par Berga bazāra viesu muzikālo baudījumu parūpēsies dziedātāja Laura Polence, kura Rīgas koncertā atkalsatiksies ar saksofonistu Tomu Rudzinski, pianistu Rūdolfu Macatu un basistu Tomu Poišu, ar kuriem kopā savulaik gan studēts, gan daudz koncertēts. Šajā koncertā izskanēs kvarteta iecienītākie džeza standarti īpaši sagatavotās apdarēs, brazīliešu mūzikas pērles, kā arī pašas Lauras oriģinālkompozīcijas.

Savukārt 21. jūlijā uz Vasaras festivāla skatuves kāps viens no spožākajiem Latvijas mūsdienu džeza pianistiem Kristaps Vanadziņš, kurš kopā ar savu trio piedāvās oriģinālkompozīcijas no jaunās vinila plates “The Love Garden Has Overgrown”. Vanadziņa džeza ansambļu repertuārā vienmēr saplūst vairāki stili un kompozīcijās saklausāmi neparasti harmoniski risinājumi, kā arī radošas novitātes.

28. jūlijā Berga bazārā notiks koncerts “Kurš nezina Djūku Elingtonu?”, kurā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pirmā kursa kolektīvs “Džeza snaiperi” atskaņos leģendārā komponista skaistākās džeza kompozīcijas savos aranžējumos. Ar studentiem kopā muzicēs arī katedras dibinātājs un vadītājs Indriķis Veitners, kurš ir ne tikai džeza vēsturnieks, bet arī saksofonists un klarnetists.

Trešdienu koncertus Berga bazārā papildinās vīna bāra “Garage” un restorāna “Andalūzijas suns” garšīgie piedāvājumi. Mūziķi uzstāšanos sāks pulksten 19.00 un ieeja koncertos būs bez maksas. Par galdiņu rezervēšanu vīna bārā “Garage” jāzvana 26628833, bet restorānā “Andalūzijas suns” – 67288418.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*