DSC_1687Kā pēdējie mūziķi festivāla “Zemlika” koncertu programmā, kuri Durbē uzstāsies 20. un 21. oktobrī, tiek nosaukti Juris Simanovičs, igauņu akordeonists Kulno Malva, Anglijā dzīvojošo Liepājas brāļu duets “Peter Levics”, apvienība “Rāva”, elektroniskās mūzikas māksliniece no Lielbritānijas “Paco Sala” un citādas rokmūzikas kvartets “Horse Lords” no Baltimoras ASV.

Pavisam īsi, jo tā grib viņš pats. Juris Simanovičs ir zināms kā grupas “Bērnības milicija” ilggadējs dalībnieks. Solo projektā uzstājas kopā ar Staņislavu Kuļikovu (NĒ), Filipu Derumu (“Martas Asinis”) un Valdi Jauģieti (“MSK”). Koncertos spēlē dziesmas no diviem solo albumiem “Riperogrāfija” (2012) un “Kā samierināties ar savu nenozīmību” (2016).

Foto: Andris ZIeds

Jura Simanoviča albums “Kā samierināties ar savu nenozīmību”: https://jurissimanovics.bandcamp.com/releases

Kulno Malva (Kulno Malva) ir igauņu akordeonists, komponists un folkmūziķis. Līdztekus savām muzikālajām gaitām kā solo mākslinieks, Kulno darbojas arī vairākos citos kolektīvos – “Lepaseree”, “Folksell”, “Hajameelsed Kunznikud” un duetā “Malva & Priks”. Latvijas klausītājiem viņš labāk zināms ir kā grupu “Svjata Vatra” un “Nikns Suns” viens no dibinātājiem.

Līdz šim dienasgaismu ir ieraudzījuši divi Kulno Malvas solo albumi. Šobrīd viņš strādā pie pavisam jaunas solo programmas, kurā būs dzirdami arī citi instrumenti. Piemēram, sansula, māla putns, igauņu dūdas, protams, akordeons un Kulno balss. Mazliet skaņas apstrādes, skaņas cilpu un tādu K. Malvu ir iepazinuši klausītāji.

“Es vienmēr meklēju sev vien piemītošu skanējumu, savu “seju”, jo nevēlos iet citu iemītas takas. Gribu iet savu seļu, vienalga – radot oriģinālkompozīcijas vai interpretējot tautas mantojumu,” stāsta pats mūziķis.

Skaņdarbs “Galiitsia valss”: https://soundcloud.com/kulnomalva/galiitsia-valss

“Peter Levics” ir brāļu Māra un Jura Peterlevicu, kuri jau ilgāku laiku uzturas Londonā, duets. Savu muzikāli radošo darbību viņi aizsāka 90to gadu beigās indie apvienībā “Tramplīni”. Vēlāk Juris aktīvi darbojies grupā “The Briefing”.

Instrumentālā dueta “Peter Levics” mūzikā ir saklausāmi klasiskās un folk mūzikas elementi, kas savu unikālo skanējumu iegūst ar repetitīvām ģitāras tēmām un tām pāri plūstošām vijoles melodijām. To gaisīgās un nepiespiestās kompozīcijas atgādina agrīnā “Penguin Café Orchestra”, Stīva Reiša (Steve Reich) un Filipa Glāsa (Philip Glass) slēpto minimālismu.

“Peter Levics” debijas EP “Proletariat sonatas” tika izdots 2012. gadā. Kompozīcija “Proletariat Sonata No. 3” tika iekļauta ASV izdevniecības “Mythical Records” izdotajā izlasē “Odyssey of Rapture Vol. 2”. Savukārt 2015. gada nogalē tika izdota “12 Months Suits” projekta pirmā daļa Vācijas izdevniecības “Unperceived Records” paspārnē.

“Narcissism and Doubts” ir jaunākais dueta četru skaņdarbu mini albums, pašizdots šī gada februārī Londonā. Salīdzinot ar iepriekšējiem izdevumiem, šis albums ir dinamiskāks, ekspresīvāks, kā arī nedaudz eksperimentālāks. Albuma izteiksmes gradācijas saklausāmas sākot no rotaļīgām vijoles melodijām, līdz pat psihedēliska skanējuma aprisēm, ko pavada ritmiski vijīgi ģitāras motīvi.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Video skaņdarbam “Fanfares”: https://www.youtube.com/watch?v=Sn7EWUMQL-g&feature=youtu.be

Zināms, ka par “rāvu” dēvē purva tumšo ūdeni. Arī ciemu Durbes novada Dunalkas pagastā, ezera viņā galā. Arī 2014. gadā Rīgā dibinātu ansambli, kurš nodarbojas ar latviešu tradicionālās mūzikas materiāla popularizēšanu, ar kara dziesmu koncertuzvedumu “Vārna krāca ozolā” uzstājas skolās, muzejos un dažādās kultūras iestādēs. Uz Durbi “Rāva” brauks ar savu dark traditional žanra projektu. Tajā latviešu tradicionālās mūzikas materiālam, kas saglabāts tuvu pirmavotam, tiek pievienoti dažādi instrumenti un efekti, piešķirot tam tumšāku nokrāsu.

Dziesma “Bāliņš”https://soundcloud.com/bandrava/balins

Projekts? Duets, kas kļuvis solo? LeyliBirch – vai tā dēvēt “Paco Sala” šī brīža radošo asi? Lai kā nebūtu, mulsi ir visi centieni ieskatīties “Paco Sala” sadzīvē vai biogrāfijā. Zināms ir vien tas, ka savulaik tas sācies kā producenta Entonija Harisona (Anthony Harrison) un dāmas ar allaž mainīgo skatuves vārdu muzikāls ceļojums. Tā laikā izdoti jau pieci studijas albumi, vairākas īsspēlējošās plates, no kurām pēdējās divas ar izdevniecības “Denovali Records” gadību. Albums “The Silent Season” ir smagas ceļgala traumas rezultāts, kurš tapis vienlaikus ar neskaitāmām operācijām, spēcīgu pretsāpju zāļu lietošanu, piespiedu atrašanos gultas režīmā un izolācijā no apkārtējās pasaules.

Lai rakstos neturpinātu uzdot jautājumus bez skaidrām atbildēm, vislabāk “Paco Sala” ir katram iepazīt caur mūziku. Īpaši, ja pazīstama un tuva šķiet “Hype Williams”, “Nite Jewel” daiļrade, 80. gadu no wave un mūslaiku R&B.

“Lai arī neapšaubāma ir drone un eksperimentu klātbūtne, vācu sintezatoru humors, mūsu rokās ir viens no skaistākajiem un godīgākajiem popmūzikas ierakstiem, kādus šogad esam dzirdējuši,” par martā izdoto pilnmetrāžas albumu raksta “No Fear Of Pop”.

Dziesma “Ko Yo”: https://www.youtube.com/watch?v=EXJfWhrGMmk&feature=youtu.be

Ir Baltimorā vieta, kur satiekas saksofonists un reizē perkusionists Endrū Bernsteins (Andrew Bernstein), basģitārists Makss Eilbahers (Max Eilbacher), ģitārists Ouens Gārdners (Owen Gardner) un bundzinieks Sems Habermans (Sam Haberman). Satiekoties viņi muzicē Ouena pārveidotiem instrumentiem – ģitārām, kuru ladas viņš pārveidojis pa savam, un tāpēc tās skan tā, kā nevienam citam. Repetitīvi, meditatīvi, intensīvi, bet visulaik aizraujoši un hipnotizējoši. “Eksperiments kontrolētos apstākļos” varētu būt īstie vārdi, lai raksturotu “Horse Lords” daiļradi gan ierakstos, gan dzīvajā izpildījumā.

“Šī grupa nudien tic, ka eksperimentālā mūzika var būt kas vairāk par estētisku izvēli. Un viņu izvēle pārveidot savus instrumentus pēc pavisam citas muzikālās loģikas liecina par izaicinājumam esošajai lietu kārtībai” saka vieni, bet citi to sauc par deju mūziku. Un, ja nav, ko piebilst, “Horse Lords” ir fancīgi (no ‘funk’ angļu val.). Tādi, kuri atgādinās par “Schnellertollermeier” un “TIGUE” no iepriekšējā festivālā. Varbūt.

“Horse Lords” koncertā-sesijā: https://www.youtube.com/watch?v=lBqeYHeNkcA

Biļetes uz septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu “Zemlika” 20. un 21. oktobrī Durbē nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. To cena šobrīd – 26.00 EUR. Festivālam tuvojoties, biļtes kļūs dārgākas. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

Internetā:

Facebook.com/Zemlika
Twitter.com/zemlika

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*