1. oktobrī plkst. 17.00 ciklā «Jūrmala Jazz» pirmo reizi Latvijā ar vienīgo koncertu Dzintaru koncertzālē uzstāsies džeza ģitārists Nirs Felders ar grupu. «Aizraujoši pavērsieni, degsme un satriecošs solo,» tā Niru Felderu raksturo «The New York Times».
Nirs Felders uzauga Ņujorkas pievārtē un zēna gadus pavadīja, muzicēdams rokgrupās, taču, iedvesmojies no tādām mūzikas ikonām kā Džons Koltreins un Džimijs Hendrikss, viņš vietējā mūzikas veikalā regulāri uzsūca zināšanas par džeza pasauli. Pabeidzis Bērklija Mūzikas koledžu, N. Felders 2006. gadā pārcēlās uz Ņujorku, kur drīz vien kļuva par vienu no pieprasītākajiem pavadošajiem spēlētājiem pilsētā, ar panākumiem muzicēdams tādu Grammy balvas laureātu dibinātās grupās kā Esperanca Spaldinga, Terija Laina Keringtona, Džeks Dedžonets, Gregs Osbijs, Džoijs Defrančesko, Ēriks Hārlands, Hosē Džeimss, Mišela Ndegeiočelo un Sindija Blekmena, kā arī uzstādamies kopā ar Ņujorkas pilsētas operu, Daienu Rīvsu, Bobiju Makferinu, Stenliju Klārku, Lizu Raitu, mūziķi Matisyahu, duetu Black Sheep un citiem māksliniekiem tādās koncertzālēs kā Radio City un Village Vanguard, kā arī nacionālās televīzijas studijā NBC un Fox.Uzslavas par unikālo skanējumu un stilu iedrošināja Felderu turpināt, tāpēc, meklēdams jaunu, intīmāku vietu radošuma izpausmei, viņš 2010. gadā izveidoja savu grupu, ar kuru uzstājās izpārdotos koncertos Ņujorkā un Eiropā. Tam sekoja gadu ilgas, regulāras uzstāšanās Ņujorkas bārā «55», kur uz skatuves viņam pievienojās pilsētas spožākie talanti, tostarp Kevins Heizs, Ārons Parkss, Ārons Goldbergs, Jurī Keins, Gregs Osbijs, Kriss Poters, Deivids Binnijs, Bens Strīts, Mets Penmens, Skots Kollijs, Džons Patituči, Džeimss Džinuss, Tims Lefevrs, Neits Smits, Marks Džuliana, Šons Peltons, Ali Džeksons, Kīts Kārloks, Entons Figs, kā arī Brazilian Girls, Dub Trio, Snarky Puppy un Kneebody dalībnieki un daudzi citi mākslinieki.

N. Felders stāsta: «Kad mēs uzstājāmies, neatkarīgi no grupas sastāva, publikas reakcija lika noprast, ka mūsu mūzika ir tieši tas, kā viņiem ir trūcis viņu mūzikas pieredzē, ka tas viņiem ir kaut kas ļoti īpašs. Komentējot gan manu Fender Stratocsater ģitāras spēli, gan kompozīciju, gan improvizāciju, viņi vienmēr teica, ka šī mūzika viņiem ir kaut kas jauns un aizraujošs, kaut kas ļoti daudzsološs un labs.»

Izlēmis pārtraukt muzicēšanu bārā, lai vairāk pievērstos jau gatavas mūzikas ierakstīšanai, 2011. gada septembrī viņš uzaicināja Āronu Parksu, Metu Penmenu un Neitu Smitu uz ierakstu studiju Sear Sound. Grupā valdīja spēcīga muzikālā ķīmija un radās skaņa, ko brīnišķīgā ierakstā divās dienās iemūžināja skaņu inženieris Kriss Alens. Pēc tam Felders uzrunāja leģendāro mūzikas skaņu inženieri un producentu Bobu Pauersu, lai ierakstītu jauno albumu. Albums Golden Age (Sony/OKeh) ir stāsts par tādām tēmām kā politika, kultūra, tehnoloģiskais apvērsums, kā arī apnikums un glābiņš, zudusī un atgūtā paradīze. To visu viņš stāsta, apvienodams džezu, roku, hiphopu un popu jeb mūzikas stilus, ar kuriem ir uzaudzis.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*