John-Beasley1. jūlijā, plkst. 18:30, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Ziedoņa zālē uzstāsies Grammy balvai nominētais komponists, pianists un mūzikas producents Džons Bīslijs (John Beasley).

Džons Bīslijs ir dzimis 1960. gadā džeza šūpulī – Luiziānā. Džons ir mūziķis jau trešajā paaudzē un 7 gadu vecumā sāka apgūt klavierspēli. Jau vidusskolā Džons ar draugiem nodibināja savu pirmo džeza orķestri.

17 gadu vecumā Džonam Bīslijam tika piedāvāta stipendija obojas studiju turpināšanai prestižajā Džuljarda mūzikas skolā Ņujorkā, bet viņš no tās atteicās, izvēloties tā vietā spēlēt klubos, vēl pat nesasniedzis pilngadību. Drīz viņš devās pirmajā pasaules turnejā kopā ar Brazīliešu mākslinieku Serdžio Mendesu. Pēc tam astoņus gadus pavadīja kopā ar džeza ikonu Frediju Habērdu, nepārtraucot spēlēt kopā ar jaunības draugiem garāžu grupā “Audio Mind”.

24 gadu vecumā Džons Bīslijs sāka rakstīt mūziku Paramount, Disney un MGM studijām. Kā studijas mūziķis viņš sadarbojās ar tādiem māksliniekiem, kā Tomass Ņūmens, Deivs Grusins, Alans Silvestri un Karmīna Kopola. 28 gadu vecumā Bīslijs saņēma zvanu no paša Mailsa Deivisa ar uzaicinājumu pievienoties viņa ansamblim. Turnejas laikā ar Deivisu radās arī pirmais Džona Bīslija solo albūms.

2011. gadā Džona Bīslija albums Positootly! tika nominēts “Grammy” balvai. 2012. gadā viņš kopā ar bijušo Mailsa Deivisa basistu Derilu Džounsu un bundzinieku Ndugu Čansleru izveidoja sastāvu “3 Brave Souls”. Savukārt 2013. gadā Džons Bīslijs realizēja ilgi lolotu sapni, izveidojot bigbenda sastāvu “MONK’estra”. Kā jau liecina nosaukums, tas ir veltījums vienam no Bīslija elkiem mūzikā – pianistam Teloniusam Monkam un viņa atstātajam muzikālajam mantojumam un idejām.

Šodien mūziķu sarakstā ar ko kopā muzicējis Džons Bīslijs, varētu minēt tādas zvaigznes, kā Mails Deiviss, Fredijs Hubards, Herbijs Henkoks, Čaka Kāna, Karlija Simona, Džordžs Djūks, Kristjans Makbraids, Diana Rīvsa, Markus Millers, Stenlijs Klārks, Lī Ritenaurs un pat ar Džeimsu Braunu.

“Džons Bīslijs – pianists, kurš spēlējis kopā ar Frediju Habērdu un Mailsu Deivisu, atspoguļo dažādu paaudžu ietekmes, apvienojot izteiksmīgās Herbija Henkoka akordu kopas ar Teloniusa Monka savdabīgo ritmu un Arta Teituma izsmalcināto inteliģenci, to visu pasniedzot tikai savā individuālā stilā” – LA Times

Biļetes “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*