17.maijā kinoteātrī Splendid Palace plkst. 19:00 ar koncertu albuma prezentāciju svinēs audiovizuālais projekts „Rothko in jazz”, kam iedvesma rasta Latvijā dzimušā mākslinieka Marka Rotko darbos

Rothko_in_jazzProjekta pamatā ir mūzikas un mākslas darbu sinerģija un tas īstenots vairākos posmos – muzikālās tēmas radījuši 10 ievērojami latviešu komponisti – Lolita Ritmanis, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Pēteris Vasks, Jēkabs Jančevskis, Vilnis Šmīdbergs, Jēkabs Nīmanis, Georgs Pelēcis un Raimonds Pauls; vēlāk šīs tēmas apdarījuši Māra Briežkalna kvinteta mākslinieki.

 

“Rothko in Jazz” programma tiecas atspoguļot abstraktā ekspresionista Marka Rotko darbu noskaņu, ko pats mākslinieks dēvējis par “dvēseļu stāvokļu portretējumiem”. Visi muzikāli apspēlētie darbi tapuši laika posmā no 1945. līdz 1969. gadam, kas ir vēlīnais, tieši abstraktā ekspresionisma posms mākslinieka daiļradē. Pavisam radītas desmit  kompozīcijas, katra saskaņota ar konkrētu Marka Rotko mākslas darbu.
Programmas atskaņošanas laikā koncertā tiks projicēti attiecīgie Marka Rotko darbi uz lielformāta ekrāna. Kopējā projekta noskaņa ir ambience, ko savulaik minimālisma un pat askētisma stilistikā centies radīt arī pats mākslinieks.

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Projekts savu pirmatskaņojumu piedzīvoja Vašingtonā (ASV) Kenedija centrā (John F. Kennedy Center for the Performing Arts). “The Washington Post” par projektu raksta: “Daudzpusīgs muzikāls cieņas apliecinājums Marka Rotko mākslas darbiem.”
Projektu realizē  Māra Briežkalna kvintets: Māris Briežkalns (bungas), Viktors Ritovs (taustiņinstrumenti), Gints Pabērzs (saksofoni), Edvīns Ozols (kontrabass) un Raimonds Macats (elektriskais čells, mutes harmonikas).
Projekta tapšanu atbalstījuši Marka Rotko pēcteči – Keita Rotko Prizela un Kristofers Rotko.

Sastāvs uzstājies vadošos pasaules džeza mūzikas festivālos – “Ottawa Jazz”, “Pori Jazz”, “European Jazz Festival”, kā arī uz prestižākajām džeza mūzikas skatuvēm – “Blue Note Jazz Club” (Ņujorka) un “Ronnie Scotts Jazz Club” (Londona). Māra Briežkalna kvintets izdevis vairākus albumus, no kuriem zināmākie ir  “Latvian Evergreens” Vol 1 un Vol 2 CD, kuros atrodama Latvijas klasiskās un populārās mūzikas izlase džeza aranžējumos.

 

 

Māris Briežkalns un viņa kvintets lieliski pierāda to, ka latviešu džezs ir vairāk nekā dzīvs, tas ir kreatīvas, cilvēka garu raksturojošas enerģijas pārpilns. Latvija piesaka savu vietu pasaules kultūras telpā, un latviešu mūziķi noteikti ir ierindojami labāko pasaules izpildītāju vidū. Pacilājošs triumfs! — Jeff Levenson, Half Note Records
Biļetes iespējams iegādāties „Biļešu Paradīze” kasēs.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*