Šodien, 19.martā, Latvijas Radio norisinājās Starptautiskajam jauno džeza mākslinieku konkursam „Riga Jazz Stage 2014” veltīta preses konference.

Šogad konkurss no 3. līdz 5. aprīlim Rīgā pulcēs 26 jaunos džeza talantus divās nominācijās – „Vokāls” un „Saksofons”. „Riga Jazz Stage 2014” ir iekļauts nodibinājuma „Rīga 2014” programmā kā Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums tematiskās līnijas „Dzintara ādere” ietvaros.

Preses konferencē piedalījās – konkursa mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns, „Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, nodibinājuma „Riga2014” programmas vadītāja Aiva Rozenberga, konkursa „Riga Jazz Stage 2014” fināliste Rūta Dūduma, Maestro Raimonds Pauls, Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, arī konkursa žūrijas pārstāvis Artis Sīmanis, kā arī mūziķis, pianists Viktors Ritovs.

„Tele2” ir konkursa oficiālais mobilo sakaru operators jau 10 gadus, un kā atzīst „Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, tad uzņēmējdarbībai un džezam ir būtiska kopīga īpašība – improvizācija. Paļaušanās vien uz pareizām notīm džezā vai nemainīgiem noteikumiem biznesā neļaus atrast ceļu uz augstākajām virsotnēm, tāpēc biznesā tāpat kā džezā ir jāprot improvizēt. Pateicoties organizatoru entuziasmam un pieredzei “Riga Jazz Stage” šogad būs viens no ievērojamākajiem starptautiskajiem džeza mūzikas notikumiem valstī. Atbalstot jaunos džeza talantus, „Tele2” pasniegs arī specbalvu savai simpātijai.

Nodibinājuma „Riga 2014” programmas vadītāja Aiva Rozenberga pauda prieku par to, ka konkurss, pateicoties nodibinājumam „Riga 2014”, ir guvis tik plašu, starptautisku mērogu. Tematiskā līnija „Dzintara ādere” priekšplānā izvirza latviešu kultūras sasniegumus, kuros jaušama pasaules līmeņa vērtība. A.Rozenberga arī atgādināja, ka, domājot par šo tematisko līniju, tai par iedvesmu ņemts Senais dzintara ceļš, kas savienoja tautas un valstis.

Vokāliste Rūta Dūduma, kura piedalīsies konkursa finālā, atzīst, ka ir iepazinusies ar citu konkursantu darbiem, un ar nepacietību gaida konkursa dienas, kad varēs iepazīt citus finālistus, dalīties ar viņiem pieredzē, kā arī – gūt jaunus iespaidus.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors, saksofonists un konkursa žūrijas pārstāvis Artis Sīmanis apstiprināja to, ka konkurss ir lieliska iespēja ne tikai izglītoties un iegūt pieredzi uz starptautiskas skatuves. A.Sīmanis arī vairāk pastāstīja par džeza izglītības iespējām Latvijā, un atzina, ka konkurss laika gaitā ir atstājis būtisku iespaidu uz Latvijas Mūzikas akadēmijas studiju programmām – jau pāris gadus akadēmijā iespējams studēt arī džeza programmā. Rektors arī pauda cerību, ka iespējams kāds no konkursa laureātiem nominācijā „Saksofons” tiks uzaicināts piedalīties 2015.gada festivālā „Saxophonia”.

Pianists un konkursa pavadošā sastāva vadītājs Viktors Ritovs dalījās iespaidos par konkursa attīstību 10 gadu laikā, atzīstot, ka ik gadu finālistu profesionalitātes līmenis tikai pieaug.

Konkursa mākslinieciskais direktors, producents Māris Briežkalns pastāstīja plašāk par konkursa vēsturi, attīstību un šī gada norisi. Vairāk tika akcentēti konkursa finālisti un laureātu ieguvumi tieši progesionālās izaugsmes ziņā, jo gan finālā, gan superfinālā dalībnieku uzstāšanās vērtēs starptautiska žūrija, ko veido mūzikas profesionāļi, producenti un festivālu direktori – Magnus Palmquist (Zviedrija), Steve Rubie (Lielbritānija), Onder Focan (Turcija), Steponas Januška (Lietuva), Osku Rajala (Somija) un citi. Par muzikālo pavadījumu gādās Riga Jazz QuartetViktors Ritovs (taustiņi), Rihards Goba (ģitāra), Artis Orubs (bungas) un Edvīns Ozols (bass). Konkursa balvu fonds – EUR 6000 un piedāvājumi uzstāties džeza festivālos un koncertos – Stokholmas džeza festivālā, Nardis Jazz Club, 606 Club, Jazz Voices, Rīgas Ritmi u.c.

Džeza mākslinieku konkurss „Riga Jazz Stage 2014” norisināsies kinoteātrī „Splendid Palace”:

  • 3.aprīlis – konkursa fināls, 18 vokālisti un 8 saksofonisti;
  • 4.aprīlis – konkursa superfināls, 12 konkursantu uzstāšanās;
  • 5.aprīlis – apbalvošanas ceremonija, amerikāņu džeza vokālistes China Moses koncerts.

 Biļetes uz konkursa koncertiem un China Moses koncertu var iegādāties visās „Biļešu Serviss” kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv.  

„Riga Jazz Stage” ar pārtraukumiem šogad norisināsies jau desmito gadu.

Papildu informāciju par konkursantiem, žūriju un programmu pieejama: www.rigajazz.lv.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*