12.novembrī festivāls „Rīgas Ritmi” piedāvā ekskluzīvu Laimas Jansones, Arta Oruba un Andra Gruntes „Zarbugana” koncertu Latvijas Radio!

Trio pirmsākumi meklējami festivālā „Rīgas Ritmi 2012”, kad uz „Arteļa” skatuves kāpa etnogrāfiskās kokles izpildītāja Laima Jansone kopā ar perkusionistu Arti Orubu un basistu Andri Grunti. Šis trio bija kaut kas unikāls un džeza mūzikā nebijis, atklājot jaunu melodiski sintezējošu ceļu. Žurnāls „All About Jazz” šo projektu nosauca par „festivāla atradumu” un paredzēja tam daudzsološu nākotni. Turpinot sadarbību, festivāla „Rīgas Ritmi 2013” apmeklētājiem tika dota iespēja apmeklēt un dzirdēt trio koncertprogrammu „Zarbugans”. Arī šis koncerts pievērsa ietekmīgā žurnāla „All About Jazz” pārstāvja uzmanību – žurnālists atzina, ka nebija kļūdījies, prognozējot projektam ilgtspēju. Tomēr līdzās tam iespaidu atstāja arī joprojām unikālā modernās un tradicionālās mūzikas sintēze kopā ar interesanto skatuves izkārtojumu un pašu mūziķu skatuves tēliem.

Ir pienācis laiks šo īpašo festivāla „Rīgas Ritmi” mūzikas projektu prezentēt arī citiem, vēlreiz ļaujot izskanēt „Zarbugana” neparastajām kompozīcijām. Šoreiz tas notiks 12.novembrī Latvijas Radio 1.studijā, kur trio sniegs ekskluzīvu koncertu šauram klausītāju lokam.

Laimas Jansones, Andra Gruntes un Arta Oruba muzikālais vēstījums tiecas pārvarēt instrumentu pielietojuma robežas un pavērt jaunu, paralēlu pasauli, ko pati Laima sauc par tuvošanos vēl neiepazītai planētai. Projekta pamatā ir trīs dažādi instrumenti un tikpat dažādas personības – tā ir esence, kas ļauj šiem mūziķiem rast kopīgu valodu caur skaņas valdzinājumu. Šāds unikāls sastāvs ir izaicinājums, jo pasaules mūzikā tādu vienkārši nav, līdz ar to – trio sastāvs ir uzņēmies divtik sarežģītu darbu – līdzās muzicēšanai veidot arī šī trio idejisko konceptu. Skaņdarbu klāstu veido oriģinālas kompozīcijas, kuru ietekmes avoti tiecas aptvert kā džezu, tā arī etnogrāfisko mūziku.

Bundzinieks Artis Orubs jau vasarā atklāja, ka šis projekts klausītājiem var radīt divējādas jūtas – vieniem tas patiks, bet citi, iespējams, to nesapratīs, jo muzikālā sintēze un skaņu risinājumi balstās uz vēl nepieredzētu un nebijušu praksi. Lai atklātu, kas īsti ir šis Zarbugans, kas ir ne tikai albuma nosaukums, bet tiek izmantots arī šī albuma skanējuma kopumā, tas vispirms ir jāredz un jādzird katram pašam. Zarbugans, tāpat kā netveramā kokle un niansētais kontrabass, veido trio oriģinālo un iekšēji kontrastējošo būtību.

 „Džeza mūziķu saspēle ar tradicionālās mūzikas spēlētāju, meklējot kopsaucējus nevar būt vienkārša, tomēr tas palīdz atkāpties no džeza mūzikas standartu formām..”- Ģirts Pavēnis, jazzmusic.lv

Uz koncertu pieejamas tikai 50 biļetes, koncerta vietā būs iespējams iegādāties Laimas Jansones, Arta Oruba un Andra Gruntes albumu „Zarbugans” par īpašu cenu.

Tiešraidē koncerts tiks ierakstīts Latvijas Radio vajadzībām.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*