15. līdz 20. jūlijā Saulkrastos, «Minhauzena Undā», klausītājus priecēs XVI starptautiskais džeza festivāls «Saulkrasti Jazz 2013». Sagaidot festivālu, mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar festivāla programmu, māksliniekiem, meistarklasēm un sadarbībā ar «Jazz Unlimited» topošo filmu.

Preses konferencē piedalījās «Saulkrasti Jazz» direktors Raimonds Kalniņš, festivāla mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis, meistarklašu nometnes vadītājs Māris Jonovs, Izraēlas ārkārtas un pilnvarotā vestniece Latvijā Hagita Ben-Jākova, Gruzijas vēstniecības pārstāve Sintija Meijere, t/c «Origo», pie kā šogad jau tradicionāli norisināsies arī bezmaksas koncerti, vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis, mūziķe un pasniedzēja Inga Bērziņa, «Jazz Unlimited» vadītājs Bebe Lortkipanidze, kā arī bundzinieku konkursa «Drumday 2013» pārstāvis Aigars Beks.

Festivāla direktors Raimonds Kalniņš pastāstīja, ka, pateicoties starptautiskai atpazīstamībai, Saulkrastu džeza festivāla koncerti ik gadu kļūst arvien kuplāk apmeklēti un arī festivāla meistarklases apmeklē arvien vairāk studentu no ārvalstīm. Šī gada džeza meistarklašu pasniedzēju sastāvs ir piesaistījis studentus gan no Latvijas, gan arī no Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas un Ukrainas, interese par meistarklasēm bijusi tik liela, ka jau laicīgi nācies slēgt pieteikšanos. Festivāla meistarklases šogad pasniegs izcili džeza mūziķi no ASV — kontrabasists Eds Hovards, pianists Deivids Berkmans un bundzinieks Donalds Edvardss, kā arī džeza ģitāras virtuozs Joans Solers, lietuviešu saksofonists Ķestutis Vaiginis, afrikāņu izcelsmes vokāliste Sesila Vernī, kā arī gruzīnu bundzinieks Zaza Tsertsvadze un latviešu vokāliste Inga Bērziņa.

Meistarklašu vadītājs Māris Jonovs izteica pateicību festivāla direktoriem par uzticēto godu būt par nometnes vadītāju un atzina, ka lai arī darbs būs grūts un atbildīgs, tomēr ir ārkārtīgi patīkami strādāt tik pieredzējušā un saliedētā komandā, kas neskatoties ne uz kādām grūtībām turas uz izvēlētā ceļa un gadu no gada rīko meistarklašu nometni, kas neapšaubāmi ir sarežģītākā un dārgākā Saulkrastu džeza festivāla daļa, taču tā nes vislielāko gandarījumu.

Festivāla mākslinieciskais direktors Tālis Gžibovskis atzina, ka festivāla programma ir tik blīva, ka grūti izcelt kādu atsevišķu mākslinieku, taču Bekas Gočiašvili vārds neapšaubāmi ir pelnījis īpašu uzmanību, jo šī mūziķa starptautiskā karjera sākās tieši ar dalību 2007. gada Saulkrastu džeza festivālā, kad viņš piedalījās meistarklasēs un arī uzstājās kā solists vienā no koncertiem. Nu Beka Gočiašvili atgriežas Saulkrastos, jau nobrieduša mūziķa statusā — Ņujorkas slavenākajos džeza klubos ar viņu kopā uzstājas leģendāri mūziķi, atzīstot to par īpašu privilēģiju, spēlēt kopā ar mūziķi, kas iespējams būs XXI gadsimta džeza modes noteicējs. Beka Gočiašvili nesen izdevis solo albumu un tikko kā pabeidzis sadarbībā ar Čiku Korea tapušā albuma ierakstu. Tālis Gžibovskis uzsvēra, festivālā tiek turpināta tradīcija ļaut izpausties jaunajiem talantiem, Latvijas džeza nākamajai paaudzei — šogad festivālā uzstāsies gan jaunie mūziķi kas studē džeza mūziku Latvijā, gan arī tie, kas studē ārzemēs. Protams, ļoti īpaši festivāla programmā būs ceturdienas vakara «īpašo viesu» koncerts, kur kopā ar Festivāla bigbendu uzstāsies meistarklašu pasniedzēji un arī Beka Gočiašvili, kā arī Sestdienas pusdienslaika Meistarklašu audzēkņu koncerts, kur uz festivāla lielās skatuves savu nedēļas veikumu atrādīs jaunie džeza talanti.

Festivāla rīkotāji kā vienu no šī gada festivāla «pērlēm» pieteica arī Ingu Bērziņu, kura festivālā piedalīsies gan pasniedzējas, gan mūziķes statusā. Inga Bērziņa klātesošajiem pastāstīja, ka šogad Saulkrastu džeza festivālā uzstāsies ar ļoti īpašu programmu, kurā skanēs mūzika no viņas jaunā abuma «Neizteiktie vārdi», kurā iekļauti reti skanējuši Raimonda Paula, Ringolda Ores, Ulda Stabulnieka, Alņa Zaķa, Ivara Vīgnera un Ivara Birkāna sešdedmito gadu skaņdarbi mūsdienīgos aranžējumos.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Tirdzniecības centra «Origo» vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis: «Man prieks sadarboties ar festivālu Saulkrasti Jazz un tradicionāli sveikt pie mums tādas augstas klases māksliniekus, kādi ir Saulkrastu džeza lieliskie mūziķi, kuri uz «Origo Summer Stage» skatuves priecēs pilsētas iedzīvotājus un viesus 11. un 18. jūlijā.  Katru gadu pieaug interese par festivālu, turklāt festivāla sajūtu — džeza sajūtu — tā norises laikā izjūt visa Saulkrastu pilsēta. Šī sajūta ir nenovērtējama, tāpēc to vēlamies nodot  arī Rīgas iedzīvotājiem un viesiem. Saulkrastu džeza festivāla mākslinieku vidū būs arī Jelgavas jauniešu Big Band un Very Cool People, kas sniegs bezmaksas koncertu arī uz «Origo Summer Stage» skatuves.»

Izraēlas vēstniece Hagita Ben-Jākova izteica gandarījumu, ka vēstniecībai ir iespēja piedalīties tik nozīmīga pasākuma tapšanā, īpaši uzsverot kopējo interesi izglītošanas jomā. Viņa izteica atzinību festivāla organizētājiem par spēju no pavisam nelielas uz bundziniekiem orientētas meistarklašu nometnes izveidot starptautiski atzītu džeza mūzikas notikumu. Šogad ar Izraēlas vēstniecības atbalstu Saulkrastu džeza festivāla piektdienas koncertā uzstāsies izcilais Amita Frīdmana kvartets, kura mūzikā ar dziļu cieņu pret klasiskām džeza tradīcijām ieskanas Tuvo Austrumu mūzikas motīvi.

Arī Gruzijas vēstniecības pārstāve Sintija Meijere izteica prieku par ilgo un produktīvo sadarbību ar festivālu. Šogad bez Bekas Gočiašvili Saulkrastu džeza festivālā piedalīsies gruzīnu bundzinieks Zaza Tsertsvadze, kurš gan pasniegs bungu meistarklases, gan uzstāsies Festivāla bigbenda sastāvā. Festivāla bigbenda un viesu koncerts ceturdien būs zīmīgs ar Zazas Tsertsvadzes un Bekas Gočiašvili atkalsatikšanos uz Saulkrasti Jazz skatuves, jo abi kopā šeit muzicēja 2007. gadā.

Aigars Beks, bundzinieku konkursa «Drumday 2013» pārstāvis, pastāstīja, ka sadarbībā ar firmu «Yamaha» jau vairākus gadus rīkotais jauno bundzinieku konkurss pirmoreiz tiek rīkots kopā ar Saulkrastu džeza festivālu, šogad pacelts jaunā kvalitātē un kļuvis starptautisks. Konkursa finālā, kas notiks trešdien, 17. jūlijā, uzstāsies finālisti, kuru starpā būs arī lielisks lietuviešu bundzinieks. Finālistu cīņa solās būt spraiga un interesanta.

Konferences noslēgumā Bebe Lortkipanidze, «Jazz Unlimited» vadītājs pastāstīja par savu ilgstošo darbu džeza izglītības popularizēšanā. Kopš 2007. gada, kad viņš uz Saulkrastu džeza festivālu atveda mazo Beku Gočiašvili, viņš katru gadu apmeklējot festivālu un ir pārliecinājies, ka meistarklašu kvalitāte ir nemainīgi augsta un līdzvērtīgas meistarklašu nometnes neesot nekur citur pasaulē. Jaunajiem mūziķiem tā ir unikāla iespēja nedēļas garumā izglītoties pie izciliem džezmeņiem, vērot viņus koncertos, un kopā ar viņiem uzstāties Jam Session, tieši Saulkrastu džeza festivālā sākā Bekas Gočiašvili starptautiskā karjera.

 

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*