Ejot uz koncertu, es zināju, ka uzstāsies izcils melnādaino mūziķu ansamblis, kura dalībnieki ar balsi atdarina mūzikas instrumentu skanējumu. Tomēr ierakstus jūtūbē klausījies vēl nebiju, atstājot vietu iztēlei, kāds varētu būt grupas skanējums. Savulaik biju aizrāvies ar Bobby McFerrin ierakstiem, –  priekšstats par viena cilvēka balss iespējām man bija.

Koncerts pārspēja iztēli, un kārtējo reizi pārliecinājos, ka melnādaino mūziķu enerģētika, dabīgā muzikalitāte, atraktivitāte  vienmēr ir bijusi soli priekšā baltādainajiem. Par publikas ovācijām katras dziesmas beigās latviešiem šoreiz nebija jākaunās. Viss koncerts bija pārpilns ar dinamisku spriedzi, līdz sīkumiem pārdomāts, ar iestudētām kustībām un šovu. Grupas repertuārā daļēji atpazinu populāru dziesmu apdares, kuras nākušas Lionel Richie, Phil Collins, Simon and Garfunkel, Herbie Hanckok, The Beatles” „dziesmu grāmatām”. Pārējās nebiju iepriekš dzirdējis.

Katra dziesma atšķīrās no iepriekšējās ar dažādiem mūzikas izteiksmes līdzekļiem, gan aranžējuma, gan instrumentācijas ziņā. Varēja dzirdēt gan flautas, trompetes, mutes ermoņikas, ērģeles, tīras skaņas un „fūzētas” soloģitāras.  Koncerta pirmajā daļā biju pārliecināts, ka basbunga tomēr tiek izmantota kā „mīnuss”, kurš pilda arī metranoma funkciju, papildinot grupas skanējumu ārpus cilvēka balss iespēju robežām. Liels bija mans pārsteigums, uzzinot, ka grupas bundzinieks ar balsi pilnībā imitē visu lielo bungu komplektu. Izrādās, bērnībā vecāki viņam nav atļāvuši mācīties spēlēt bungas, jo tas esot pārāk skaļš instruments. Tad nu cilvēks tās mācījies „spēlēt” ar balsi, precīzi imitējot katru bungu elementa tembru un raksturīgos akcentus. Augsti jāvērtē grupas skaņu operatoru, kurš vienkārši izcili prata sabalansēt visus dalībnieku skanējumu. Viņa dēļ šo grupu var droši dēvēt par Naturally 8. Vislielāko emocionālo iespaidu uz mani atstāja „The Beatles” dziesma „While My guitar gently weeps”.  Naturally 7 interpretācijā es beidzot sapratu, cik ģeniāls ir šajā dziesmā iespēlētais Ērika Kleptona ģitāras solo.

Viennozīmīgi – Naturally 7 ir šogad vislabākais koncerts, ko esmu dzirdējis.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*