7. jūlijā Kongresu namā festivāls „Rīgas Ritmi” piedāvā amerikāņu basģitārista Viktora Beilija (Victor Bailey) uzstāšanos kopā ar Kārļa Vanaga vadīto City Jazz Big Band programmā „Joe Zawinul & Jaco Pastorius Tribute”.

Viktors Beilijs ir viens no pēdējā laika izcilākajiem basģitāristiem. Starptautisku atzinību mūziķis ieguva astoņdesmitajos gados, kad pievienojās toreiz populārajai džeza supergrupai “Weather Report”, aizvietojot savu elku Jaco Pastorius.

Beilijs ir izdevis trīs visaugstāk vērtētākos basģitārista solo albumus: “Low Blow”, “That’s Right” un “Bottom’s Up”. Tajos atklājas ne tikai viņa izcilā basģitāras spēles meistarība, bet arī viņa talants kā komponistam, aranžētājam, taustiņinstrumentālistam, bundziniekam un pat dziedātājam. Kopumā viņš ir piedalījies tūkstošs albumu ierakstos, uzstājies kopā ar ļoti dažādiem māksliniekiem, to skaitā ar Madonnu, Sting, Joe Zawinul un Carlos Santana.

Festivāla „Rīgas Ritmi” iepriekšējo gadu rīkoto Showcase programmu rezultātā ir tapis unikāls kopprojekts starp basģitāristu Viktoru Beiliju un Latvijas City Jazz Big Band. Mūziķu sadarbībā izveidota īpaša programma „Joe Zawinul & Jaco Pastorius Tribute”, kas veltīta šo abu izcilo mūziķu piemiņai.

Nešaubīgi taustiņinstrumentālists Joe Zawinul un basists Jaco Pastorius ir vienas no spilgtākajām personībām džeza mūzikā. 60. gadu beigās Joe Zawinul un saksofonista Wayne Shorter veidotā grupa “Weather Report”, kam Jaco Pastorius pievienojās nedaudz vēlāk, bija viens no veiksmīgākajiem džeza mūzikas projektiem vairāku desmitu gadu garumā. Šie mūziķi radīja savu, unikālu skanējumu, kas ir nekļūdīgi atpazīstams un nav zaudējis aktualitāti arī šobrīd.

„Joe Zawinul & Jaco Pastorius Tribute” programmā tiks iekļauti populārākie mūziķu komponētie skaņdarbi: “Black Market”, “Birdland”, “Teen Town”, “Three Views Of A Secret” u.c. Skaņdarbus bigbenda sastāvam aranžē City Jazz Big Band mūziķi: pianists Ritvars Garoza, saksofonists Māris Jēkabsons un bigbenda mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags. Kā īpašs viesis šim projektam pievienojies arī zviedru trompetists, komponists un vairāku džeza grupu, big band vadītājs Lasse Lindgren.
„Viktora Beilija sniegums fusion džeza mūzikā ir tikpat nenovērtējams kā Bēthovens klasiskajai mūzikai.” – BYH Munich

7. jūlija vakara otrajā daļā Kongresu namā uzstāsies spāņu flamenko dīva Buika.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*