Bigbendu festivāls Rīgas mākslas telpāNo 23. oktobra līdz 15. novembrim Rīgas pilsētas izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” notiks bigbendu festivāls, kura ietvaros 3 koncertos pašmāju un ārzemju mūzikas zvaigznes izpildīs džeza mūziku. Īpašu programmu sagatavojuši Kārļa Vanaga City Jazz Big Band ar Jāņa Stībeļa piedalīšanos, Mats Holmquist „Stora Stygga” no Zviedrijas un Magnus Lindgren ”Batacuda Jazz”, kura koncertā piedalīsies arī City Jazz Big Band pūtēju grupa .

23. oktobrī plkst. 18:00 Kārļa Vanaga City Jazz Big Band atskaņos savu jaunāko koncertprogrammu „Contemporary Big Band”. Šajā programmā tiks iekļauti izcilāko bigbendu komponistu un aranžētāju darbi no 60-to gadu beigām līdz mūsdienām. Koncertā varēs dzirdēt Bret Zvacek, Thad Jones, Bob Mintzer, Chick Corea, Mats Holmquist un Ritvara Garozas mūziku. Koncertā piedalīsies arī dziedātājs Jānis Stībelis, kurš kopā ar bigbendu izpildīs vairākus džeza mūzikas standartus kā Got You Under My Skin, Feelin Good u.c.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=13MQno68hig]

27. oktobrī plkst. 19:00 Mats Holmquist Stora Stygga bigbenda koncertā būs dzirdama programma „Big Bands Minimalism”. Autors sava topošā CD „Big Band Minimalism” mūziku dēvē par afroamerikāņu minimālismu vai uzlaboto minimālismu. Rakstot šos darbus, autors ir izmantojis Steve Reich un John Adams minimālisma idejas un principus. Šādā veidā tika radīts jauns skanējums, kas līdz šim nekur nav bijis dzirdēts. Par šo programmu jau ir saņemtas atsauksmes kā Mats Holmquist oriģinālākais sasniegums.

15. novembrī plkst. 19:00 uzstāsies grupa no Zviedrijas – Magnus Lindgren „Batucada Jazz” kopā ar City Jazz Big Band pūtēju grupu. Nesen multinstrumentālists, komponists un aranžētājs Magnus Lindgren kādu laika posmu pavadīja Brazīlijā, komponējot un spēlējot kopā ar izciliem Dienvidamerikas mūziķiem. Tā rezultātā ir tapusi programma un albums ar nosaukumu „Batucada Jazz”. Šajā mūzikā ir spēcīga Sambas orķestru ietekme, ar kuriem autors nereti sastapies Brazīlijas karnevālu norisēs. Magnus Lindgren šo mūzikas materiālu ir īpaši aranžējis City Jazz Big Band sastāvam un šādā sastāvā „Batucada Jazz” izskanēs pirmo reizi.

Kopsavilkums par māksliniekiem:

Kārļa Vanaga City Jazz Big Band ir izveidots 2007.gada vasarā. Šis ir pilna modernā sastāva bigbends, kurā apvienojušies gados jauni, talantīgi mūziķi, kurus vieno vēlme spēlēt mākslinieciski augstvērtīgu mūziku, tādejādi radot prieku sev un klausītājiem. Bigbends savā salīdzinoši īsajā pastāvēšanas laikā ir uzstājies ar lielu daļu Latvijas vadošajiem džeza un populārās mūzikas solistiem – Intars Busulis, Jānis Stībelis, Linda Leen, Aisha, Arnis Mednis, Amber, u.c., kā arī ar vairākiem instrumentālajiem solistiem – Uldis Marhilēvičs, Raimonds Macats, Aivars Krūmiņš, DJ Monsta.

Bigbenda darbības viens no galvenajiem uzdevumiem ir veicināt savu profesionālo izaugsmi, iekļaujot repertuārā arvien tehniski un muzikāli izaicinošākas kompozīcijas. Lai nemitīgi pilnveidotu un uzlabotu savu skanējumu, CJBB regulāri sadarbojas ar tādiem ārvalstu bigbendu mūzikas speciālistiem kā Mats Homlquist, Ernie Hammes, Moggens Andressen, u.c.

CJBB regulāri uzstājas Rīgas klubos Hamlets, City Jazz Club, Barons, Sunny Melody, Olimpic Woodoo Casino; festivālos Rīgas Ritmi, Saulkrasti Jazz, Ventspils Groove; priecējuši klausītājus Rīgas pilsētas svētkos, piedalījušies Jāņa Stībeļa un Lindas Leen solokoncertos Dzintaru koncertzālē un Latvijas Nacionālajā operā, kā arī muzicējuši Leonarda Bernstaina mūzikla Wonderful Town atskaņojumā Cēsu Mākslas festivāla 2009 ietvaros, sadarbojoties ar valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga, kori Kamēr… un diriģentu Normundu Šnē.

Bigbenda repertuārā tiek pārstāvētas gan klasiskās vērtības – Count Basie, Duke Ellingtone, Cole Porter, Henry Manchini, Glen Miller, Thad Jones, u.c., gan mūsdienu modernie bigbendu aranžētāji – Tom Kubis, Bob Mintzer, Mats Holmquist, Lyle Mays u.c., kā arī CJBB dalībnieku Ritvara Garozas un Kārļa Vanaga oriģināldarbi.

Pianists un komponists Kārlis Lācis par CJBB izsakās: “Kolektīvs ir saspēlējies un apzināti iestudē tādus džeza mūzikas paraugus, kuri ir ļoti komplicēti un tehniski sarežģīti, un tikai retais uzdrīkstētos tos spēlēt. Bet City Jazz Big Band šos skaņdarbus ir izstrādājuši līdz sīkākai niansei un rezultāts patiešām pārsteidz.”

Linda Leen, kuras DVD Live at the Opera ierakstā piedalījās arī Kārļa Vanaga City Jazz Big Band, bigbendu raksturo – “jaunība un degsme savienojumā ar svinga un džeza stilistikas izpratni,”.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Savukārt mūziķis Raimonds Macats vērtē: “Patīkami pārsteidz City Jazz Big Band kolektīva augstās profesionālās prasības pret sevi.”

Papildu informācija un video ieraksti:  http://www.cjbb.lv

Matss Holmkvists (Mats Holmquist) ir komponists, aranžētājs un bigbenda vadītājs. Matss sešus gadus ir studējis Stokholmas Karaliskajā Mūzikas Koledžā un divus gadus Ziemeļteksasas universitātē, no abām mācību iestādēm saņemot mūzikas maģistra grādu kompozīcijā un aranžēšanā. Kā bigbenda vadītājs, viņš ir komponējis un aranžējis mūziku četriem saviem albumiem. Trīs no tiem izdoti ar viņa profesionālo bigbendu „Mats Holmquist Stora Stygga” (Matsa Holmkvista nejaukais bigbends) un vienu no tiem izdevis viņa kvintets, vokāls un stīgu kvartets. Ar savām grupām viņš ir uzstājies starptautiskajos džeza festivālos Montro, Hāgā, Sansebastianā, Pori, Orhūsā, Oslo, Stokholmā un citur. Būdams meistarklašu pasniedzējs ar 26 gadu pieredzi, viņš pastāvīgi apceļo Zviedriju un Norvēģiju vadot bigbenda seminārus pēc viņa izstrādātās pedagoģiskās „Vispārējās metodes”, kas aprakstīta viņa grāmatā ”ABZ of Big Band – The General Method”. Tā ir jauna pedagoģiska metode, kas sniedz dziļāku mūzikas „dabas likumu” izpratni. Viņa bigbends ir uzstājies kopā ar nozīmīgākajiem zviedru vokālajiem māksliniekiem neskaitāmās Zviedrijas koncertzālēs un festivālos, kopskaitā sasniedzot aptuveni 350 koncertus 10 gadu laikā. Matsa albums “12 Standards“, kas ierakstīts kopā ar 12 Zviedrijas spilgtākajiem popa dziedātājiem, apspēlējot 12 džeza tēmas, ir pirmais bigbenda albums, kas izdots Zviedrijā nozīmīga popa/roka ierakstu kompānijas paspārnē (Stockholm Records). Matss Holmkvists ir komponējis arī mūziku simfoniskajam orķestrim, stīgu kvartetam, un dažādiem kamersastāviem, kā arī diriģējis stīgu sastāvus pavadot pasaulē pazīstamo zviedru popgrupu „Roxette”.

Papildu informācija un video ieraksti: http://www.myspace.com/matsholmquistthegeneralmethod

Kopš savas debitēšanas mūzikā Magnuss Lindgrens (Magnus Lindgren) ir saņēmis dažādas atzinības un balvas gan kā izpildītājmākslinieks, gan kā komponists. Viņš ne tikai ir kļuvis atpazīstams Zviedrijā, bet ar savu kvintetu Magnuss regulāri dodas koncertu tūrēs arī pa Eiropu. Viens no Magnusa talanta piekritējiem, prestižā džeza festivāla Montreux direktors, Clods Nobs, personīgi ielūdza Magnusu tajā piedalīties.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wdFofuWQ-xY]

Magnuss Lindgrens ir dzimis 1974. gadā, saksofona spēli sācis apgūt 13 gadu vecumā. Viņa pirmie lielie panākumi bija jau 18 gadu vecumā, kad viņš piedalījās koncertu sērijā kā Peter Johannesson kvinteta dalībnieks, muzicējot kopā arī ar pasaules slaveno pianistu Herbiju Henkoku. Vairāku gadu garumā Magnuss ir sadarbojies ar tādiem pasaules slaveniem mūziķiem kā Joe Sample,, Wilton Felder, Nils Landgren, Herbie Hancock, James Ingram, Koop, Bob Mintzer, Barbara Hendricks u.c.

Magnuss ir izdevis 3 solo albumus, kuri ir tikuši ļoti augsti novērtēti. Viņš ir arī Grammy balvas laureāts un saņēmis 3 dažādas džeza balvas.

Pasaules mēroga slavenība mūziķu aprindās Quincy Jones par Magnusa grupu teic :„Grupas līderis ir spēcīgs personāžs…tāpēc jums ir jāiet un jāredz šī grupa pašiem…” („The Band leader is a monster…Thats why… This Band…is about you have to go to know…”)

Papildu informācija un video ieraksti: http://www.magnuslindgren.com/

Koncertu sēriju organizē: „Life event”, „City Jazz Big Band”, Rīgas pilsētas izstāžu zāle „Rīgas mākslas telpa”, SIA „Rīgas nami”.

Biļetas: www.bilesuserviss.lv

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*