Autors: Zigmunds Žukovskis

Kreisās rokas pozīcija uz basģitārasLabdien visiem labākajiem basistiem un basa spēles faniem! Un tā, šodien turpinām pasēdēšanu pie dažām lietiņām, kuras, varbūt, neliekas tik nozīmīgas, bet nelabvēlīgā salikumā var būtiski pagarināt ceļu uz mūzikas Olimpa virsotnēm.

Un tā – kreisā roka. Ja mēs iedomājamies (pagaidām bez instrumenta) sevi paņemam ar kreiso roku no galda liiieelu ābolu un, saglabājot šo sajūtu, pagriežam plaukstu par 180° un liekam klāt pie basa grifa, tad tāda ir kopējā sajūta rokā. Piebildīšu, ka šī sajūta ir viegla un atbrīvota. Visi pirksti (izņemot īkšķi), sākot ar plaukstas locītavu, ir viegli noapaļoti. Vienīgi pieminētais īkšķis ir tādā formā, kad mēs to paceļam uz augšu, lai parādītu sarunu biedram –

Kreisās rokas pozīcija uz basģitāras“baigi labais, kūlīgais, super!” Minētais pirksts (tas ir – īkšķis) atrodas apmēram grifam pa vidu un izvietots pret vidējo pirkstu. Savukārt pārējie pirksti novietoti uz grifa virsmas tā, lai katrs no viņiem atrastos uz savas ladas (patreiz uz vienas stīgas) un piespiestu stīgu tieši pirms ladas. Mēģinam! Vēlreiz! Super! Tikai atceraties – basa spēlē ir tāpat kā mīlestībā – neko nedrīkst darīt ar spēku! Tāpēc sajūtai kreisajā rokā (tāpat kā labajā) ir jābūt brīvai un nepiespiestai , tieši tā – nepiespiestai, jo neforsējiet ar stīgas piespiešanu. Darbībai ir jābūt tieši tik spēcīgai, lai spēlējot stīga labi un pilnīgi ieskanētos. Spiežot vēl spēcīgāk, nekas nemainās, tikai roka savelkās krampjos un skaņa paliek plakana.

Kreisās rokas pozīcija uz basģitārasTagad daži vingrinājumi šajā pirmajā pozicijā, kur katrs pirksts atrodas uz savas ladas. Pirkstus apzīmē ar cipariem sākot ar rādītājpirkstu: 1, 2, 3, un 4.

Tālāk ir dotas pirkstu kombinācijas, izpildāmas uz vienas stīgas, pēc tam pārejot uz nākošo un tā pēc kārtas uz visām, sākot ar resnāko un beidzot ar tievāko. Vingrinājumam ir tīri tehnisks raksturs, nekādu māksliniecisko ideju tas nenes.

1-2-3-4
1-3-2-4
1-4-2-3
1-2-4-3
4-3-1-2
4-1-3-2
1-3-2-4-3-1
1-4-2-3-4-1

Spēlējiet lēnām ceturtdaļnotīs, pie kam, dēļ šī vingrinājuma izteikti fiziskā rakstura, ne ilgāk, kā 3-4 minūtes. Lai veicas! Uz sadzirdēšanos!

  1. admin says:

    Vilks 11.11.2008 17:51:01 teica:
    Kakji, tepat blakus ir vēl viens raksts ar nosaukumu “Basģitāras spēle – labā roka”. Iemācies un būs labi, bet grūvu es negarantēju, tas tomēr slēpjas kaut kur citur Tev iekšās, un sāc meklēšanu ar galvu – noskaidro, kāds Tavai galvai ir ritms, un vai āda ir melnā krāsā. Ja Tu saki, ka grūvs kaut kā ož, tad man šķiet, ka īstā smarža varētu būt svaigas mašīnas un skaistas sievietes aromātu sajaukums. Vienvārdsakot kustini pirkstus un kustes ritmā līdz!

    Mezha Kakjis 05.11.2008 02:23:04 teica:
    Un kas būtu sakāms par labo roku ? Manliekas tas jau ir tehniski sarežģītāk. Jo tomēr atšķiras skanējums ar , kādu pirkstu spēlē. Ne konkrēti šajā vingrinājumā bet konkrēti pie kāda noteikta grūva. Un tomēr būtu interesanti uzzināt , kā tad būtu pareizi jaizmanto labā roka ? Tas tomēr ir būtisks moments bassistam. Jo parasti grūvs nav tad , kad nav pareizie pirksti labajai rokai ! Es nezinu varbūt man daudzi nepiekritīs bet esmu mēģinājis kādu grūvu parakstīt. Un ja tur nav smakas no groova tad vienmēr esmu konstatējis labās rokas problēmas !!!

    Valters Sprūdžs 23.10.2008 11:11:58 teica:
    Skaisti.. Piekrītu par 100 %

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*