Autors: Māris Plūme

Milžu cīņa nominācijā jazz drums ir beigusies. No bundzinieku snieguma Sony Jazz Stage 2008 konkursā domājams apmierinājumu šoreiz būs guvis arī visprasīgākais Latvijas džeza mūzikas pazinējs. Arī vokālistu cīņa par uzvaru šajā, nu jau popularitāti ieguvušajā konkursā, bija uzmanību piesaistoša, tomēr bundzinieku sniegums bija vismaz vienu kārtīgu galvastiesu augstākā līmenī.

Šogad konkursa finālā par balvām nominācijā jazz drums cīnījās Andris Buiķis (Latvija), Reigo Ahvens (Igaunija), Rihards Fedotovs (Latvija), Marijus Aleksa (Lietuva), Večeslavs Krasnopiorovs (Lietuva) un Kaspars Kurdeko (Latvija).

Nominācijā jazz vocal par uzvaru cīnījās Maija Gaile (Latvija), Raimonda Vaičiūte (Lietuva), Rebeka Kontus (Igaunija), Nina Hoināla (Somija), Anžela Serkeviča (Latvija) un Lauris Busulis (Latvija).

Kad uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā tika paziņots, ka nominācijā jazz drums grand prixšogad iegūst Andris Buiķis, atļaujos minēt, liela daļa pasākuma skatītāju atviegloti uzelpoja – beidzot! Beidzot tas ir noticis – visu mīlētais un apbrīnotais Latvijas bungu spīdeklis Andris Buiķis ir guvis pelnītu atzinību! Neskatoties uz to, ka daudzu citu konkursantu bundzinieku sniegums bija teju vai izcils, domāju, var piekrist, ka skatuviskā artistiskuma ziņā Buiķa iznāciens konkursa koncertā bija vakara nagla. Buiķis ne tikai lieliski pārliecināja klausītājus par savu meistarību bungu spēlē, bet arī, un kas, iespējams, ir galvenais, salauza konkursā valdošo sasprindzināto gaisotni, pārvēršot savu solo viegli tveramā izsmalcinātā humorā.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Par Buiķa lielāko sāncensi cīņā par galveno balvu gribētos uzskatīt Rihardu Fedotovu, kurš uzstājās tiešām lieliski, tāpēc, domāju, daudzi (arī es) bija ļoti izbrīnīti, ka otro vietu nominācijājazz drums ieguva lietuvietis Marijus Aleksa. Viņa priekšnesums bija acīm redzami ne tik labi sagatavots, kā piemēram Fedotova rūpīgi izstrādātais un lieliskais izpildījums. Fedotovs ieguva trešo vietu. Taču, jebkurā gadījumā, viņš lieliski pieteica sevi kā vienu no visspēcīgākajiem pašreizējiem Latvijas bundziniekiem.

Pirms fināla koncerta daudzi Latvijas mūziķi izteica minējumus, ka Sony Jazz Stage uzvarētājs nominācijā jazz drums varētu būt Kaspars Kurdeko. Gandrīz katram Latvijas džezistam ir ļoti pozitīva pieredze uzstājoties kopā ar šo bundzinieku. Ja balvu būtu jādod mūziķim, ar kuru vispatīkamāk kopā muzicēt, nešaubos, balvu iegūtu tieši viņš. Un rādās, ka tieši šī iemesla dēļ Kaspars neuzvarēja Sony Jazz Stage 2008 konkursā, jo kā pats izsakās, nebrauca uz šejieni sacensties, bet muzicēt. Domāju Kaspars sevi ne tikai nediskreditēja, bet tieši otrādi, vēlreiz atgādināja visiem Latvijas džezistiem, ka tieši viņš ir tas, kuru jāaicina kā bundzinieku uz dažādiem nopietniem džeza projektiem.

Konkursa pavadošais sastāvs Sony Jazz Orchestra (Latvijas labāko mūziķu izlase) bija savā elementā – sniedza klausītājiem vairākus ļoti skaistus solo, tomēr diemžēl gandrīz visiem konkursa dalībniekiem bundziniekiem nenācās viegli atrast ritmisko kontaktu. Jācer, ka ar katru nākamo gadu šī neveiklā, mulsā situācija par to, kur skaņdarbā ir “viens”, ies mazumā, un, cerams, pavisam drīz jau piederēs pagātnei. Šajā sakarā nāk prātā Andra Buiķa priekšnesums pēc apbalvošanas – tika atskaņots rifs no slavenā roka skaņdarba “Smoke on the Water“, kas bija kā ievads tālākajam bungu solo a capella. Vai tas bija jautri? Mazliet… Bet tas bija risinājums, nenoliedzami.

Par vietu sadalījumu nominācijā jazz vocal valdīja zināma vienprātība gan skatītāju pusē, gan konkursa aizkulisēs. Lietuviete Raimonda Vaičiūte ar savu sievietes dievietes skatuves tēlu un labi sagatavoto programmu bija tiešām pārliecinoša.

Otro vietu ieguvusī latviešu dziedātāja Maija Gaile bija gana nopietns pretendents uz pirmo vietu, tomēr pēc rezultātu paziņošanas konkursa auditorijā, šķiet, nebija vērojama vilšanās par žūrijas lēmumu. Arī Maija uzstājās pārliecinoši.

Trešo vietu nominācijā jazz vocal ieguva igauniete Rebeka Kontus.

  1. admin says:

    guļu 10.03.2008 02:32:23 teica:
    aizmigt varēja…

    iveta.iveta norvaiša 09.03.2008 23:43:58 teica:
    bija jautri!

    duksis 11.03.2008 21:08:38 teica:
    manupraat tas tieshi bija jautri :) Buiķis nereti izceljas ar humoru uz skatuves

    ievīstītā 11.03.2008 20:10:02 teica:
    puskailā!lūdzu pasaki kādu GAUMĪGU JOKU!lūdzu!

    puskailaa 12.03.2008 01:41:09 teica:
    nu roka standarts pasaakumaa, kura nosaukumaa ir vaards “dzjezs” ir diezgan konkreeta pasmieshanaas par visu pasaakumu.
    varbuut no taa viedoklja patieshaam “mazliet” jautri.

  2. admin says:

    Sm 12.03.2008 04:08:26 teica:
    Kāda vaina popa standartam džeza pasākumā?? Uz to jau džezs balstās.

    Buikis 12.03.2008 02:04:16 teica:
    eu ko juus mani te apdirsh

    puskailaa 11.03.2008 17:35:27 teica:
    a vispaar Maarim taads rakstinjsh tiiri neko sanaacis…

    par to mazliet… (jautri)…nu tas jau gaumes jautaajums…
    manaa uzveree bezgaumiigs joks.
    bet publikas lielai daljai patika taapat, taa kaa… mans puskailais viedoklis neko daudz te nebiida ne shurp ne turp

    plikais 11.03.2008 16:12:40 teica:
    nu tas jau pashaprotami

    apģērbts 11.03.2008 04:39:25 teica:
    Terija jau nu bija gan.. :))

    puspsiks 11.03.2008 01:31:41 teica:
    :D jaa vieninieks ir smalka shtelle..
    koncertaa ar terii vieninieka nebija :D

    duksis 10.03.2008 11:57:27 teica:
    man patika, neskatoties uz dazhiem miseekljiem “vieninieka” mekleeshanaa

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*