002 - backstage extrasMākslinieku veidotās akcijas “#dodmākslaielpot” rezultātā interneta vietnē manabalss.lv savākti nepieciešamie 10 000 parakstu par 2021. gada nodokļu reformas atcelšanu, lai oficiāli iesniegtu šo iniciatīvu Saeimā. To izdevies panākt mazāk nekā nedēļas laikā, kas spilgti apliecina problēmas aktualitāti.

Akcijas “#dodmākslaielpot” iniciatore un tai veltītā videomākslas projekta režisore Jūlija Kova tādēļ nāk klajā ar sekojošu publisko vēstuli.

“Jaunās nodokļu reformas problēma ir ārkārtīgi nopietna un skar vismaz 240 000 Latvijas iedzīvotāju. Nodokļu reforma, kas Latvijā stājās spēkā šā gada 1. jūlijā, attiecas uz visiem – kā uz radošiem cilvēkiem, tā uz tiem, kuri strādā mazajos un vidējos uzņēmumos, kā arī pašnodarbinātajiem un darbiniekiem, kuri strādā nepilnu darba laiku. Šie grozījumi tika pieņemti pandēmijas krīzes laikā, kad ar valdības lēmumiem vairākās nozarēs tika pilnībā apturēta jebkāda darbība, kā arī noteikti dažādi ierobežojumi, kas ir spēkā vēl aizvien un liedz pilnvērtīgi atsākt darbu.

Ierasta prakse ir tāda, ka krīzes apstākļos nodokļu slogu samazina, lai ekonomika un iedzīvotāji varētu atgūties. Taču šoreiz tika lemts atjaunot ekonomiku uz pandēmijas visvairāk skarto iedzīvotāju rēķina. Saskaņā ar jauno nodokļu reformu, cilvēki maksās ne tikai paaugstinātu nodokļu likmi, bet arī nodokli par vēl nenopelnīto naudu, jo tiek ieviestas absurdas minimālās sociālās iemaksas no neiegūtiem līdzekļiem.

Par reformas sasteigto un nekvalitatīvo izpildījumu liecina fakts, ka jau dienā, kad tā tika ieviesta, arī politiķi publiski atzina, ka nodokļu izmaiņām pašreizējā izpildījumā nākotnē būs nepieciešami uzlabojumi. Pamatoti rodas jautājums, kāpēc šobrīd šāds sistēmas brāķis jācenšas realizēt un cilvēkiem krīzes laikā par to ir jāmaksā no neesošiem ienākumiem?

Tikpat nesaprotams un grūti izskaidrojams ir arīdzan publiski paustais viedoklis, ka finanšu ministrijas padomniekam budžeta jautājumos Intam Dālderim un labklājības ministram Gatim Eglītim pašiem nav skaidrs, kā īsti tiks aprēķināti nodokļi un kā tiks administrēta nodokļu reforma. Kā tad lai to saprot cilvēki, kas savu pamatnodarbošanos nav saistījuši ar grāmatvedību vai jurisprudenci?

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

030 - backstage extrasMana pilsoniskā pozīcija, kā kultūras un filmu nozares pārstāvei Latvijā, neļauj klusēt un stāvēt malā, jo visi pieņemtie grozījumi burtiski nogalina vērtīgāko, kas mums patiesībā ir, – Latvijas kultūru un tās nākotni. Tam, acīmredzot, piekrīt arī tie 10 000 cilvēku, kuri to atklāti pauduši, parakstot augstāk minēto iniciatīvu.

Mēs esam radošo profesiju pārstāvji, mēs vēlamies strādāt un maksāt godīgus nodokļus, mēs nevēlamies doties prom un meklēt “labāku dzīvi” ārpus Latvijas. Mēs vēlamies dzīvot un strādāt savā valstī!

Es ļoti ceru, ka valdība mūs sadzirdēs, jo pretējā gadījumā, to var uzskatīt par cinisku spļāvienu radošo cilvēku sejās, kuri daudzus gadus ir nesuši Latvijas vārdu pasaulē un ar savu talantu kalpojuši sabiedrībai.

Projekts “#dodmākslaielpot” ir Latvijas radošo profesiju pārstāvju un visu to, kuriem rūp kultūras nākotne, protests pret nodokļu reformu.”

Saite uz parakstīšanos: https://manabalss.lv/i/2150

 

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*