Pirmajā decembrī plkst. 19:00 Mūzikas namā „Daile” koncertu sērijā „Art of Riga Jazz” uzstāsies ģitāras virtuozs Laionels Luike (Lionel Loueke) no ASV.

Luike, kuru leģendārais džeza pianists Herbijs Henkoks (Herbie Hancock) nodēvējis par mūzikas gleznotāju, guvis atzinību savā daiļradē apvienojot tradicionālo Āfrikas mūziku un moderno džezu. Rīgā Laionels viesosies kopā ar ģitāristu Roberto Kečeto (Roberto Cechetto) un bundzinieku Našītu Veitu (Nasheet Waits).

 „Mākslinieka izkoptā un neapšaubāmi oriģinālā ģitārspēle, kurā stipri izteikta ritmiskā funkcija, mijas ar paša izdziedātām improvizācijām oriģinālvalodā un ritmiskām figurācijām, veidojot savdabīgu sintēzi starp Āfrikas tautas mūziku un mūsdienu džeza izteiksmes līdzekļiem. Noteikti iesaku apmeklēt šī izcilā mūziķa koncertu.” Savu komentāru sniedz ģitārists Mārcis Auziņš, piemetinot, ka Luike mūzika vienaldzīgu neatstās pat pieredzējušāko mūzikas mīļotāju.

Mākslinieks uzaudzis Rietumāfrikā, Beninā, kur bērnībā spēlējis perkusijas, bet ģitāru sācis apgūt tikai 17 gadu vecumā vecākā brāļa iespaidā. Mūziķa izcelsme ļoti ietekmējusi viņa skanējumu un stilu, kas izpaužas sarežģītajos taktsmēros, unikālajā dziedāšanā, frāzēšanā un perkusīvajā ģitārspēles tehnikā.

Luike savās kompozīcijās instrumentu spēli bieži apvieno ar paša dziedātām melodijām. Kā mūziķa vokālu raksturo „Popmatters.com”, „viņa dziedāšanas maniere nav ieturēta klasiskā džeza stilistikā, tā ir ritmiska un reizē plūstoša – lielisks papildinājums viņa ģitārspēlei.”

 Mūziķis ir uzstājies kopā ar tādiem pazīstamiem māksliniekiem kā Herbijs Henkoks (Herbie Hancock), Terenss Blančards (Terence Branchard), Čārlijs Heidens (Charlie Haden), Grečene Parlato (Gretchen Parlato), Ričards Bona (Richard Bona), Daiena Rīvza (Dianne Reeves), Sting, Veins Šorters (Wayne Shorte) un daudziem citiem.

Luike Rīgā sniegs arī meistarklasi, kas notiks 1. decembrī plkst. 10:00 Latvijas Radio 1.studijā. Pieteikšanās un papildu informācija, rakstot uz e-pastu workshop@rigasritmi.lv.

Biļetes uz koncertu pieejamas www.bilesuparadize.lv . Cena – 15-20 Eur.

 

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*