SP lielā zaleNo 7. līdz 9. aprīlim Rīgā norisināsies Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss “Riga Jazz Stage” nominācijās “Džeza Vokāls” un “Džeza Trombons”. Šogad konkursam pieteikušies 37 dalībnieki no 16 valstīm.
Dalību konkursam pieteikuši jaunie izpildītāji no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Polijas, Vācijas, Itālijas, Beļģijas, Slovēnijas, Austrijas, Ungārijas, Turcijas, Uzbekistānas, Apvienotās Karalistes un ASV. Dalībai konkursā materiālus iesūtījuši 12 džeza izpildītāji no Latvijas: vokālisti Beāte Zviedre, Elīza Baķe, Kitija Ruža, Kristīne Liede, Kristīna Trezune, Līva Dumpe, Madara Dzintara-Pluša, Roberts Memmēns, Ronja Burve, Una Stade, Valters Gleške un trombonists Nauris Strežs. Vairāki pārstāvji ir arī no Apvienotās Karalistes, Krievijas, Vācijas, ASV un Polijas. Konkursa žūrija ir sākusi atlasi, lai noteiktu, kuri dalībnieki startēs konkursa finālā 7.aprīlī Rīgā.
Riga Jazz Stage” dalību pieteikuši arī vairāki starptautiskos konkursos atzinību jau guvuši mākslinieki. Piemēram, vokāliste Anasteiša Raisefa (Anastasia Ryseff, ASV), kura saņēmusi balvas par īpašu vokālu Laionela Hemptona džeza festivālā (Lionel Hampton Jazz Festival) un Rīno džeza festivālā (Reno Jazz Festival) ASV. Vai trombonists Robijs Hārvijs (Robbie Harvey, Apvienotā Karaliste), kurš uzvarējis gan Džigsa Vighema trombonistu konkursā (Jiggs Whigham Trombone Competition), gan vairākos Starptautiskās Trombonistu asociācijas (International Trombone Association) konkursos. Dalība konkursos nav sveša arī vokālistei Sofijai Atsbehai-Negai no Krievijas, kura uzvarējusi “Jazz Parnas”, “Ad Libitum Competition”, “J&M Voices”. Burak DursunKonkursos laureātu kārtā bijis trombonists Buraks Dursuns (Burak Dursan) no Turcijas, kurš pirms diviem gadiem ieguvis galveno balvu Stambulas Kultūras un mākslas fonda džeza konkursā un Stambulas Jauno talantu konkursā.
Balvu fonds ir vairāk kā 6000 eiro un ekskluzīvi, apmaksāti uzaicinājumi uzstāties džeza festivālos, konkursos un koncertos Latvijā un citās valstīs. Tiks piešķirta arī īpaša žūrijas balva par labāko improvizāciju, kā arī Maestro Raimonda Paula balva. Konkursu atbalsta Rīgas dome, VKKF, Olainfarm, A&T Trade, Live Riga, Tele2, Moller Auto Lidosta, Kaļķu vārti, Prike un Radisson Blu.
Starptautiskais džeza mākslinieku konkurss dibināts 2004. gadā un ir unikāls šāda mūzikas žanra un līmeņa pasākums Latvijā, ik gadu pulcējot jaunus un vēl neatklātus džeza talantus. Tieši šajā konkursā tika pamanīti arī tādi nu jau labi zināmi pašmāju dziedātāji kā Intars Busulis, Ieva Kerēvica un Kristīne Prauliņa, “Riga Jazz Stage” mērķis ir sniegt jaunajiem džeza izpildītājiem iespēju piedalīties starptautiskā konkursā kopā ar izpildītājiem no dažādām pasaules valstīm. Konkurss ik gadu kļūst vērienīgāks un pievērš arvien vairāk vietējo un ārvalstu mediju un interesentu uzmanību. Tas vienlīdz svarīgi akcentē gan kultūras, gan izglītības būtisko lomu, jo ir ne tikai džeza izpildītāju konkurss, bet reizē arī koncerts un lieliska iespēja jaunajiem mūziķiem gūt pieredzi, izglītoties un veidot jaunus kontaktus džeza aprindās. Pasākumu organizē fonds “Mūsdienu Mūzikas centrs”.
Iepazīties ar konkursa pretendentiem un viņu mūzikas materiāliem var  www.rigajazz.lv sadaļā  “Konkursanti”.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*