Visā pasaulē pārsvarā ir pazīstami mūziķi no ASV. Tam par iemeslu ir amerikāņu mūzikas industrijas mārketings un milzīgais tirgus.  Savukārt, tajās valstīs, kur mūzikas industrija nav tik attīstīta, labiem mūziķiem reizēm nemaz nav iespējas iegūt tādu atpazīstamību un komerciālos panākumus, kurus tie varētu būt pelnījuši.

Šoreiz mēs pastāstīsim par Alekseju Ļapko (Alexey Liapko, Алексей Ляпко) – mūziķi, komponistu, solo ģitāras virtuozu, kurš lieliski pārvalda akustisko un elektroģitāru – džeza, blūza, flamenko un citos mūzikas stilos, turklāt, tos interpretējot savā, individuālajā manierē. Savā laikā pabeidzis mežraga klasi Dušanbē Tadžikistānā, ģitārspēli apguvis pašmācības ceļā, izkopjot to līdz neaptveramai virtuozitātei. Padomju laikā viņš bija viens no vislabākajiem ģitāristiem PSRS. Daudzus gadus dzīvojis Vācijā un Pēterburgā. Sadarbojies ar tādiem pasaulē un Latvijā pazīstamiem mūziķiem kā Pauls Bollenbeks, Harijs Berts, Raimonds Raubiško, Olga Pīrāga, Laima Vaikule,  Andrejs Jevsjukovs, Ieva Kerēvica un daudziem citiem.

Lai arī Aleksejs ir spēlējis visdažādākajos sastāvos, sākot no duetiem un trio, beidzot ar bigbendiem, vislabāk viņš jūtas spēlējot viens, līdzīgi Džo Pāsam (Joe Pass) un Takam Andresam (Tuck Andress), vienam pašam sniedzot muzikāli pilnvērtīgu priekšnesumu. Alekseja Ļapko ģitārspēle ir profesionāli ļoti augstā  līmenī visos aspektos. Kā Aleksejs pats par savu spēli ir teicis: ”Es domāju kā pianists, vienlaicīgi veidojot daudzbalsīgas melodijas, akordu un basa līnijas un ritma sekciju”. Viņa lietotie akordu salikumi un frāzes ir rūpīgi pārdomātas, liecinot par teicamu džeza harmonijas pārzināšanu. Arī tonalitātes skaņdarbiem ir izvēlētas tā, lai varētu kombinēt spēli augšējās pozīcijās kopā ar brīvajām stīgām, tādējādi izmantojot visas ģitāras skaņu diapazona iespējas. Viņš spēlē gan ar pirkstiem, gan mediatoru, arpedžio spēlei izmantojot visdažādākos rake, pull of un hammer paņēmienus, reizēm izmanto arī slaidu. Savukārt, tā saucamos bendus (skaņas, veidotas ar kreisās rokas pirkstiem stiepjot stīgas) viņš lieto reti, jo uzskata, ka šis paņēmiens ir vairāk raksturīgs rokģitāristiem un viņam, kā mūziķim ar klasisko izglītību, nav nepieciešams. Viņa lietotās melodiskās līnijas, frāzes ir ļoti izsmalcināti vienkāršas. Tas viss atstāj uz klausītāju spēcīgu iespaidu, neviļus radot vēlmi to visu klausīties vēl un vēl. Viņa ģitāras spēli recenzijās atzinīgi ir novērtējuši tādi mūziķi kā Martins Teilors (Martin Taylor, USA), Pols Bolenbeks (Paul Bollenback, USA), Aivars Hermanis (LV) un daudzi citi.

Šobrīd Aleksejs Ļapko dzīvo Rīgā un ir ieskaņojis un izdevis vairākus jaunus mūzikas ierakstus. Pirmkārt, ir jāmin viņa džeza standartu solo ieraksts “BLUES FOR JOE”, kurā Aleksejs ir aranžējis un interpretējis tādus evergreen skaņdarbus kā “One note samba”(A.C.Jobim), ”Afro Blue” (J.Coltrane), ”Spain” (C.Corea) Albūmā ir iekļautas arī viņa oriģinālkompozīcijas ”Funky Town”, ”Prairie’’ un ”Boogy”. Savu vietu šeit ir atradis arī ļoti izjusts latviešu tautasdziesmas “Pūt vējiņi” aranžējums. Visi skaņdarbi ir aranžēti vienai ģitārai un izpildīti fingerpicking (stīgu ieskandināšana ar labās rokas pirkstiem, neizmantojot mediatoru) manierē.

Otrs viņa jaunākais solo ieraksts ir ’”Alexey Liapko – virtuoso”, kurā ir apkopotas viņa labākās oriģinālkompozīcijas akustiskajai ģitārai. Šajā skaņdarbu izlasē ir sakausēti gan tautas mūzikas, gan fanka, blūza un džeza, gan sambas, tango un flamenko mūzikas elementi. Lai arī skaņdarbi tiek spēlēti uz vienas ģitāras, brīžiem ir sajūta, ka spēlē vairāku cilvēku ansamblis. Mūzika ir ļoti izjusta, emocionāla un skaista. To raksturo klusa intimitāte un norobežošanās no mūsdienu urbanizētās sabiedrības.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Trešais viņa ieraksts ”Белые Ночи”(Baltās naktis) ir veltīts dziesmu žanram. Šajā albumā Aleksejs Ļapko sevi atklāj kā dziesmu autoru, dzejnieku un dziedātāju. Visas dziesmas ir krievu valodā, klusinātā “kokteiļbāra” stilā un, protams, – par mīlestību. Aleksejs atzīst, ka šīs mūzikas rašanās iemesls ir patiesi pārdzīvoti notikumi mākslinieka dzīvē. Bez ģitāras vēl taustiņus ir iespēlējis Dima Arhangels, kontrabasu – Ļoša Nisarevs. Visus viņa ierakstus ir iespējams iegādāties cd formātā pie viņa paša uzstāšanās reizēs, kā arī klausīties internetradio Last.fm

http://www.last.fm/search?q=Alexey+liapko&from=ac

Alekseja Ļapko dzīve ir nemiera pilna. Kā ceļojošu trubadūru, nekas zemes virsū nespēj to ilgstoši piesiet pie vienas vietas. Te viņš spēlē Rīgā, te –  Pēterburgā, Kazaņā, te – Vācijas pilsētās. Un nekad nav skaidri zināms, kur nemiera gars to aiznesīs turpmāk. Tomēr viņš ir pārliecināts, ka viss labākais vēl ir tikai priekšā – koncerti, studijas ieraksti un sadarbības projekti ar izciliem mūziķiem un labs menedžeris. To mēs viņam arī novēlam.

https://www.youtube.com/watch?v=szc_LM5PK9g

 

 

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*