Hariprasad Chaurasiya

2010.g. 5. novembrī Kongresa nama Lielajā zālē, festivāla “Days of India” (“Indijas Dienas”) ietvaros, sniegs koncertu pasaulslavens Indijas mūziķis – flautists Hariprasāds Čaurasija (Hariprasad Chaurasia). Viņš noteikti ir gan Indijā, gan pasaulē dižākais Ziemeļindijas bambusa flautas bansuri izpildītājs. 2006.gadā muzikants jau apmeklēja mūsu pilsētu, un koncerts, ko organizēja Jantra Music Projects (Rīga) kopā ar ILCC ( Indo – Latvian Chamber of Commerce), ar ICCR ( Indian Council of Cultural Relations), Indijas vēstniecības Latvijā, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Latvijas Orientālās mūzikas centra atbalstu, izskanēja ar milzīgiem  panākumiem. Tāpat patīkami atzīmēt, ka pašreizēja mākslinieka vizīte sakrīt ar paša spilgtākā no Indijas tradicionālu svētku – „Diwali” (Gaismas un uguns svētki, kas simbolizē labuma uzvaru cīņa pret ļaunumu) – svinēšanu.

Pateicoties savai retajai spējai savienot novatorismu un sekošanu stingrām tradīcijām, gan savā dzimtenē, gan Rietumos Hariprasāds Čaurasija iemantojis vispārēju atzinību, tādejādi arī nozīmīgi paplašinot Indijas klasiskās mūzikas klausītāju loku.

Viņam izdevies radīt jaunus izteiksmīgus bansuri spēles paņēmienus, kā arī – pirmo reizi flautas spēles kontekstā – atrast maksimāli pārliecinošu galveno rāgas daļu iemiesojumu skaņās. Skanējuma pārsteidzošais vieglums un siltums, šķietamā virtuozitātes robežu neesamība un viņa spēles radītās pozitīvās izjūtas padarījušas Hariprasādu Čaurasiju par gaidītu viesi daudzās Āzijas, Eiropas un Amerikas valstīs. Neskatoties uz savu cienījamo vecumu (māksliniekam šogad apritēja 72 gadi), Hariprasāds Čaurasija ir enerģijas pilns un, tāpat kā agrāk, viens no pieprasītākajiem Ziemeļindijas klasiskajiem mūziķiem.

Viņa solokoncerti parasti skan visprestižākajās koncertzālēs gan Indijā, gan Eiropā (Royal Festival Hall Londonā), gan ASV (Carnegie Hall Ņujorkā), gan Japānā. Viņa priekšnesumi tiek dokumentēti daudzos ierakstos, kurus izdod vadošās skaņu ierakstu kompānijas Indijā, ASV un Eiropā.

Hariprasad Chaurasiya koncerta Rīgā afišaHariprasāds Čaurasija labprāt muzicē kopā ar citiem izciliem muzikantiem – gan Indijas, gan Rietumu. Viņa muzikālo partneru vidū ir izcilu Indijas klasisko mūziķu zvaigznājs: Alla Rakha, Šivkumars Šarma, Zakirs Huseins, Kumars Boze un daudzi citi, kā arī tādas Rietumu mūzikas superzvaigznes kā ģitāristi Džons Maklāflins un Lari Koriels, saksofonists Jans Garbareks. Hariprasāds Čaurasija apvieno intensīvu koncertdarbību ar pasniegšanu. Viņš vada neskaitāmas meistarklases un arī izpilda Roterdamas konservatorijas Pasaules mūzikas fakultātes mākslinieciskā vadītāja pienākumus.

Atbilstoši senai Indijas tradīcijai, cilvēkus ar izcilām garīgajām kvalitātēm, kas īpaši daudz veikuši savas dzimtās zemes kultūras un mākslas labā, dēvē par pandītiem. Hariprasāds Čaurasija jau sen nes šo goda nosaukumu. Indijā viņam piešķirtas visaugstākās balvas, kādas vien var saņemt mākslas pārstāvis.

Koncertu organizē ILCC (Indo-Latvian Chamber of Commerce) ar Jantra Music Projects (Rīga) un Latvijas Orientālās mūzikas centra atbalstu.

Tajā pašā laikā Rīgā notiks izstāde “Indijas mūzikas instrumenti”, kurā tiks izstādīti XX gs. vidus gan Ziemeļu, gan Dienvidu Indijas labāko meistaru darinātie instrumenti. Daži no tiem ir tikuši eksponēti labākajos pasaules mūzikas instrumentu muzejos, tostarp M.Gļinkas Valsts Centrālās Mūzikas Kultūras muzejā (Maskava) un Sankt-Pēterburgas Valsts Teātra un Mūzikas muzejā. Visi instrumenti ir darba stāvoklī un būs iespējams saņemt konsultācijas par spēles tehniku.

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*