forshpil

folk, jazz, fusion

Jidiša valodā Forshpil nozīmē “priekšspēle”. Tā ir kompozīcijas daļa, kurā mūziķis brīvi apspēlē melodiju, improvizējot tās ietvaros. Šī improvizācijas brīvība ir nozīmīgs koncepts ansamblim.

Forshpil izmanto ebreju tradicionālu muzikālu mantojumu, kurā ietilpst dziesmas jidiša valodā, hasīdu dziedājumi – niguni un klezmeru melodijas, lai pārveidot to laikmetīgajā muzikālajā kultūrā, iedvesmojoties no modālā džēza, fanka, roka, reggija, klasiskās, latīņu un balkānu mūzikas… un no visa cita, kas iedvesmo. Mūziķu nebeidzami eksperienti ar formu, struktūru, ritmiem, harmonijām un instrumentu izteiksmes lomām bieži noved līdz interesantiem un negaidītiem rezultātiem.

Kā duets Forshpil izpilda intīmas un izteiksmīgas ebreju mīlas dziesmu versijas iedvesmojošajā dialogā starp balsi un klavierēm. Pievienojoties basam un bungām, Forshpil uzstājas arī kā četru mūziķu apvienība, piešķirot tam pašam repertuāram citādu kvalitāti un atverot citādu, dinamiskāku un enerģiskāku jidiša mūzikas pusi.

Ansamblis muzicēja kopā ar daudziem izciliem māksliniekiem, viņu starpā: Marks Kovnackijs (Vācija), Zoe Christiansen (ASV), Daniel Kahn (Vācija/ASV), Timurs Fišels (Igaunija), Samuel Heifetz (ASV), Kaisa Koivula (Somija), Aleksejs Rozovs (Krievija), Etjen Levi (Bulgārija), Francesca Ter-Berg (Lielbritānija) un daudziem citiem, kā arī taisīja ekskluzīvu kopprojektu ar latviešu rok-grupu “Dzelzs Vilks”, kas 2009 gadā tika izlaists albūma formātā BORSH.

Kopš grupas dibināšanas Rīgā, 2003. gada rudenī, Forshpil daudz ceļoja pa pasauli, mācoties un uzstājoties pasaules un ebreju mūzikas semināros un festivālos, kā arī koncertējot, gan Latvijā, gan Eiropā un Ziemeļamerikā.

www.forshpil.com

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*