Informācija presei

Bogushevskaja

Irīna Boguševska

Par īstu dāvanu sieviešu svētkos kļūs unikāls koncerts – populārās Krievijas dziedātājas Irīnas Boguševskas un Alekseja Ivasčenko kopīgā uzstāšanās Latvijas džeza orķestra Mirage Jazz Orchestra pavadījumā. Programma, kuru dzirdēs Rīgas publika, būs veltīta dziedātājas mīļākajam mūzikas žanram – Brazīlijas bossa-nova. Te skanēs pasaulslavenā brazīļu komponista, vairāk nekā simts dziesmu autora – Karlosa Antonio Žobima (Carlos Antonio Jobim) – dziesmas, starp kurām kā slavenāko varam minēt dziesmu ’Meitene no Ipanemas’. Šīs dziesmas ir kļuvušas par  pasaules mūzikas zelta klasiku.

Šīs programmas ideja radās pirms vairākiem gadiem, kad pēc autokatastrofas Boguševska bija spiesta pusgadu atrasties slimnīcā. Pēc dziedātājas vārdiem, viņai bija tik slikti, ka viņa nebija spējīga pat klausīties mūziku – līdz kamēr netika atnesti Antonio Žobima mūzikas ieraksti – tās pašas bossa-nova dziesmas.

Irīna Boguševska stāsta : „Šī mūzika mazināja sāpes un uz brīdi lika justies laimīgai. Tā ir dievišķa mūzika , kas piepildīta ar gaismu un mieru. Protams, es tajā iemīlējos, iemācījos šīs dziesmas no galvas. Pēc tam man sagribējās tās arī izpildīt, taču negribēju tās dziedāt ne angļu, ne portugāļu valodā. Es iedomājos, cik tas būtu jauki, ja publika  simtprocentīgi  saprastu arī dziesmu tekstus –  tie ir ārkārtīgi liriski un harmoniski. Protams, tad visu nāktos tulkot krievu valodā.”

Taču tā kā Žobimam nav pārāk daudz „sieviešu” dziesmu, bija nepieciešams skatuves partneris. Arī Aleksejam tāda nebija. Rezultātā – radās šis projekts un par laimi izrādījās ļoti veiksmīgs. Iespējams, ka tas tāpēc, ka šajos tulkojumos ielikts tik daudz mīlestības, ka tā vienkārši vibrē gaisā.

Jāatzīst, ka pašlaik Eiropā, arī Latvijā ļoti populāri ir kļuvuši tā saucamie  „latinos” ritmi – gan  mūzikas, gan deju žanros. Izņēmums nav arī bossa-nova stils, par kura rašanos vietu var uzskatīt Rio-de-Žaneiro , Ipanemas rajonu, pagājušā gadsimta 50-to gadu beigās. Sākumā šī stila mūzika tika izpildīta izglītotu, labi nodrošinātu personu privātos sarīkojumos, mājas koncertos. Visai drīz bossa-nova pārstāja būt par mūziku „izredzētajiem”, tā sāka skanēt  arī klubos,  Brazīlijas pilsētu ielās. Šī mūzikas virziena komponisti ātri kļuva populāri. Taču par pirmo patiesi īstu, starptautisku hītu kļuva  Žobima un Vinisuiša di Moraiša „Meitene no Ipanemas”.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Kopš 70-to gadu sākuma bossa-nova stilu var uzskatīt par brazīļu mūzikas vizītkarti,  kura tagad  nav sveša arī Latvijas klausītājiem. Te aizrauj mūzikas, tekstu stāstošais plūdums, tā sevišķā emocionālā  noskaņa, kas rodas, klausoties šo mūziku.

Koncertā kopā ar dziedātājiem piedalīsies arī Latvijas publikai labi zināmais Mirage Jazz Orchestra, kura vadību pēc G.Rozenberga aiziešanas mūžībā  uzņēmies trombonists  Lauris Amantovs. Orķestris ar panākumiem bieži uzstājas gan Latvijas, gan ārzemju publikas priekšā. (Vairāk info – www.mirage.lv)

Irīna : „Uzstāties kopā ar orķestri ir vienkārši dievīgi. Es varētu teikt, ka man, manai mūzikai tas ir vienmēr pietrūcis, sevišķi liriskajām balādēm. Šis orķestris ir kā silts vējiņš, kas atraisa tavus spārnus, tas tik ļoti palīdz uz skatuves !”

Bosa-nova mūzikas virziena pamatlicēja Karlosa Žobīma skaņdarbi Irīnas Boguševskas un Alekseja Ivasčenko tulkojumā un orķestra izpildījumā Rīgā skanēs pirmo reizi.

Spilgtas emocijas, kvalitatīva dzīvā skaņa un īsta pavasara gaisotne ir garantēti !

Koncerts notiks Rīgas Kongresu namā 8. martā plkst. 19:00.

Biļetes var iegādāties Biļešu Servisa kasēs.

Telefons uzziņām un biļešu rezervācijai: 29 344 301

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*