Autors: Zigmunds Žukovskis

Labdien, cienījamie basa spēlētāji! Vasara paskrēja ātri un trauksmaini, pienācis rudens – ražas ievākšanas un lielo lomu (un arī lietus) laiks. Un šajā sakarā der atcerēties, ka, ejot makšķerēt (lielo zivi) un cerot uz lieliem lomiem, vajadzētu noteikti zināt, kas garšo zivij, un nevis tas, kādas zivis garšo pašam. Līdzīgi ir saspēlē ar metronomu – lai spēlētu ritmiski, pirmkārt ir jādzird metronoms un tikai pēc tam sevi pašu. Nav pārāk skaidri? Vienkāršs eksperiments minētās domas ilustrācijai.

Uzliksim metronomu uz 60 sitieniem minūtē. Tā! Un tagad sitīsim plaukstas, mēģinot trāpīt kopā ar metronomu. Jā, laikam ne pārāk labi sanāca. Mēģināsim vēlreiz, tikai tagad klausīsimies nevis savas plaukstas, bet metronomu. Lai to paveiktu, pārliecinām sevi sadzirdēt, piemēram, kāds ir metronoma tembrs, kādā skaņā viņš tad tur īsti klikšķina. Ja tas izdosies, vienā brīdī klikšķis pazudīs – tas nozīmē to, ka plaukstas ir ideāli trāpījušas kopā ar metronomu. Tas tad arī ir galvenais mērķis vingrinoties ar metronomu – nevis stundām ilga, bezcerīga divcīņa, bet auglīga saspēle.

Un tagad, ievērojot minētos principus, pāriesim pie praktiskiem uzdevumiem. Vingrināšanos vajadzētu sākt, metronomam skaitot ceturtdaļnotis. Basa līnijai piemērā ir tikai ilustratīvs raksturs – katrs vingrina to, ko uzskata par svarīgu esam.

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Kad ir sasniegta zināma brīvība un lietas izpratne, pārejam pie nākošā uzdevuma – metronoms atzīmēs tikai otro un ceturto sitienu. Šīs metriskās pulsācijas sajūta it sevišķi ir svarīga jebkurā popa, džeza, roka vai fanka mūzikā.

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Ļoti labi! Tagad sarežģīsim uzdevumu un vingrināsimies tādā veidā, kurā metronoms atzīmēs tikai vienu metrisko dalījumu, tas ir, vienu sitienu. Sākumā tas būs pirmais sitiens.

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Tālāk nākošais – otrais.

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Tagad trešais!

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Un beidzot – ceturtais!

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Super! Ja jūs esat tikuši galā ar šiem vingrinājumiem praktiskā veidā (teorētiski tas izskatās vienkārši un saprotami, bet uzskats mainās, kad ņemam rokās basu), tad vēl viens vingrinājums, kuru apgūstot, varēsiet justies jebkurā ritmā un metrā tikpat viegli un nepiespiesti, kā zivs (lielā zive) peld ūdenī (okeānā). Un tā, augstākās pilotāžas vingrinājums, kur metronoma klikšķis ir jāuztver kā takts ,,2 un” un ,,4 un”.

Nošu piemērs ritma nodarbībām ar metronomu

Tas īsumā arī būtu viss. Novēlu panākumus saspēlē ar metronomu un draudzeni, kā arī visāda cita veidu panākumus! Kā amīši teiktu – Have a fun – kas latviski nozīmētu – spēlējiet basu! Ciao!

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*