Šonedēļ Latvijā ar diviem koncertiem viesosies pianists un komponists Mihils Borštlaps (Michiel Borstlap). Pirmo koncertu mākslinieks sniegs Berģu Kultūras namā 20. februārī, savukārt otrs koncerts notiks Preiļu Kultūras namā 21. februārī. Pianists jau Latviju apmeklēja 2010. gadā, kad arī sniedza koncertu.

Mihils ir dzimis un audzis Nīderlandē, ģimenē, kurā jau no agras bērnības viņš tika iepazīstināts ar mūzikas burvību. Četru gadu vecumā pirmo reizi izdzirdot klavieres, zēns jau esot uzreiz sapratis, ka grib savu nākotni saistīt ar karjeru mūzikā. Abi Borštlapa vecāki arī nodarbojušies ar mūziku – tēvs komponists un māte pianiste, kas arī ir iedrošinājuši Mihilu pievērsties mūzikai.

Mihils ar izciliem apbalvojumiem absolvējis Hilversunmas Konservatoriju (Hilversum Conservatory) 1992. gadā un nopelnījis arī «Best Solist» titulu Eiropas konkursā (European Contest) tajā pašā gadā. Pēc četriem gadiem sekoja Teloniusa Monka (Thelonious Monk) balva un vairākas veiksmīgas sadarbības ar džeza leģendām, kā Hērbiju Henkoku (Herbie Hancock), Bilu Brafordu (Bill Bruford), Veinu Šorteru (Wayen Shorter) un citiem.

Kopumā māksliniekam ir izdoti astoņi albumi, bet viņš ir sarakstījis arī neskaitāmas kompozīcijas citām grupām. Starp citu, Borštlapam viegli padodas gan komponēšana, gan uzstāšanās. Kad viņam jautāja, kas no šiem abiem viņam ir svarīgāks, viņa atbilde bija pavisam vienkārša: «Komponēt vai improvizēt ir patiesībā viens un tas pats, izņemot gadījumus, kad ir dots termiņš. Improvizēšana notiek sekunžu laikā, komponēšana ilgst krietni vien ilgāk. Es būtu laimīgs, ja man būtu tikai klavieres, bet man kaut kā ir nepieciešama arī skatuve. Uz skatuves ir tā elektrība, enerģija.»

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*