Pirms nedēļas, 27. martā notika ikgadējais Andra Grīnberga jauno ģitāristu konkurss ”Kur tad tu nu biji 2015”. Tajā piedalījās pussimts mūzikas skolu ģitāras klašu audzēkņi no visas Latvijas. Konkurss ir veltīts izcilajam flamenko ģitāristam Andrim Kārkliņam un latviešu tautas dziesmām.

Tieši tautas dziesmu tēma šo konkursu padara atšķirīgu no citiem šāda veida pasākumiem, dodot tam specifisku šarmu. Dalībnieki izmantoja izdevniecības ‘’Baltica” izdotos latviešu tautasdziesmu apdaru krājumus klasiskajai ģitārai, kurus izveidojis pats Andris Grīnbergs, tādējādi popularizējot mūsdienu globalizācijas laikmetā tās vērtības, kuras padara mūsu tautu savādāku.

Pirms konkursa dalībnieki ar pedagogiem vēl cītīgi atkārtoja skaņdarbu grūtākās vietas. Ja pirmajā grupā dalībniekus vērtēt bija samērā viegli, tad otrajā grupā jau valdīja sīva konkurence.

Lielākā dalībnieku daļa spēlēja ļoti labi, un starp tiem izvēlēties vislabākos nebija vienkārši. Pēc ilgām diskusijām žūrija nolēma pirmo vietu piešķirt diviem dalībniekiem – Anrietei Jaunskungai no Nīgrandes MS (ped. Artis Šulbergs) un Valdim Paulam Zariņam no Baltā flīģeļa (ped. Kārlis Alviķis).

Lai arī trešajā grupā bija mazāks dalībnieku skaits, tomēr arī tos vērtēt nebija vienkārši. Nācās ņemt vērā visdažādākos muzikālos aspektus, lai objektīvi un godīgi sadalītu nominācijas ( 1. vieta Ralfam Namiķim – no Mārupes MMS (ped. Adrians Kukuvass). Kā kuriozs jāpiemin fakts, ka pasniedzēja Uģa Kagaiņa audzēknis Daniels Averčenko, kurš, lai arī skaņdarbu bija iemācījies ļoti labi, tomēr nebija pamanījis, ka pie nošu atslēgas ir trīs zīmes. Tā kā līdz viņa uzstāšanās brīdim vēl bija pāris stundas, kopā ar pedagogu viņš ”ieslēdzās” klasē un skaņdarbu iemācījās no jauna. Tagad tas bija ieguvis spožu La mažora skanējumu, skumīgā la minora vietā.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Katrs audzēknis pēc uzstāšanās varēja izvēlēties dažādas mācību procesā noderīgas mantas, piemēram, korektorus, zīmuļu asināmos vai konfektes. Visi ar prieku šo iespēju izmantoja un starpbrīžos cienājās ar šokolādes kūkām un bulciņām.

Veikals ”Tava skaņa” bija izveidojis stendu ar dažādu klasisko ģitāru izstādi, kuras jebkurš interesents varēja izmēģināt. Daži bērni ar ļoti kāru skatienu vērās uz oranžajiem ar hēliju piepūstajiem baloniem, kuri bija piesieti pie galvenās balvas – ģitāras ar Renāra Kaupera parakstu. Pašā vakarā, kad konkurss bija beidzies, viens balons bija atrāvies un aizlidojis līdz zāles griestiem. Viens mans audzēknis, jau apģērbies, pārvarot savu kautrību, ieteicās, ka viņam esot priekšlikums, kā to dabūt lejā. Uzklausot to, man nācās secināt, ka tā izpilde ir pilnīgi nereāla, un lai cilvēku nomierinātu, es viņam nolasīju lekciju par mantkārības kaitīgo ietekmi uz psihi. Nepalīdzēja.

Konkursa otrā daļa turpinājās Mārupes kultūras namā. Ja mūzikas skolā vēl bija nedaudz akadēmiska atmosfēra, tad šeit jau valdīja svētku koncerta sajūtas. Skaņotājs un gaismotājs bija savas profesijas augstumos. Kamēr dueti gatavojās savam iznācienam, publika (konkursa dalībnieki ar vecākiem, pedagogiem, draugiem un radiem) uz lielā ekrāna varēja vērot un klausīties vēsturiskus videoierakstus ar Andra Kārkliņa flamenko spēli. Uz skatuves kāpa 9 duetu sastāvi – ģitārists ar vokālistu. Priekšnesumi bija dažādi – sākot no klasiskās ģitāras un akadēmiska vokāla snieguma, beidzot ar elektrisko ģitāru un ekspresīvu rokmūzikas cienīgu balss izvirdumu. Liela daļa no bērniem un jauniešiem pirmo reizi spēlēja ar apskaņotu ģitāru un dziedāja ar mikrofonu. Nācās pārvarēt uztraukumu, spožo prožektora gaismu sejā un pierādīt sev, un citiem – vari vai nevari tikt ar sevi galā. Kā vēlāk žūrijas komisija atzinās – domas esot radikāli dalījušās, līdz smagu diskusiju, ilgu pārdomu un vienam otra pārliecināšanas rezultātā pirmā vieta tika  piešķirta duetam, kurā piedalījās Ņikita Ļešķisins (ģit. ped. Andris Sīlis ) un Madara Vizule (vok. ped. Lorija Cinkuss) no Ventspils MS. Viņu izpildītā dziesma ”Kalniem pāri” bija emocionāli un tehniski visiespaidīgākais konkursa dalībnieku priekšnesums.

Kopā ar dziedātājām Iru Dūdumu un Loriju Vudu uzstājās ģitāristi Inguss Feldmanis un Andris Grīnbergs, sniedzot skaistus priekšnesumus. Kulminācija bija konkursa galvenās balvas – klasiskās ģitāras YAMAHA ar paša Renāra Kaupera parakstu izloze. Izlozē piedalījās visi klātesošie. Pirmais lozes vilciens bija tukšs – potenciālais uzvarētājs nebija klāt, jo bija jau devies mājup uz Latvijas otru malu. Savukārt, ar otro piegājienu ģitāru izlozēja dziedātāja Ieva Zemīte. Interesanti bija no malas paklausīties bērnu sarunas par to, kas viņiem vislabāk patika no duetiem. Pēc atvadu dziesmas visi pamazām posās mājup. Sajūta kā pēc īsta folkroka festivāla. Uz satikšanos nākamajā gadā!
Sīkāka informācija par konkursu ”Ķur tad tu nu biji 2015” laureātiem atrodama šeit:

http://muzikamakslamarupe.edu.lv/notikumi-stigas7a.html

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


*